deca-obdaniste.jpgProfesionalnom orijentacijom učenika osnovnih i srednjih škola više se neće baviti samo psiholozi i pedagozi, već će u to biti uključeni i nastavnici i roditelji. Elementi profesionalne orijentacije uvodiće se kroz odgovarajuće nastavne predmete, kao što je građansko vaspitanje, zatim kroz časove odeljenskog starešine, školske projekte i roditeljske sastanke. Cilj je da učenici budu upoznati, ne samo s tim šta nude svet obrazovanja i rada, već da što bolje upoznaju sebe i svoje sposobnosti i da objektivno procene mogućnosti za uspešno bavljenje određenim poslovima.
O tome koliko je danas značajna profesionalna orijentacija i inoviranom pristupu u kome se fokus pomera sa profesionalnog informisanja ka profesionalnoj orijentaciji, govori i objavljivanje priručnika “Profesionalna orijentacija“ koji je izradila grupa profesionalaca iz Valjeva u saradnji sa resornim ministarstvom.

Inovirani pristup neće prekinuti dosadašnju praksu po kojoj su predstavnici srednjih škola uoči upisa organizovali susrete sa učenicima osmog razreda i informisali ih o smerovima, obrazovnim profilima i mogućnostima zapošljavanja, ali i daljeg školovanja posle mature.
Sveobuhvatnijim konceptom je zamišljeno da se u ceo projekat postepeno uključuju i učenici mlađih uzrasta, kako bi se što bolje pripremili kad dođe dan odluke za rešavanje dileme „kuda dalje posle osnovne škole?“

Prema nekim statistikama u srednjim stručnim školama, na primer, postoji 512 obrazovnih profila, od tog broja je aktivno 258, a među njima je 58 novih oglednih programa. Proces inoviranja, uvođenja novih obrazovnih profila i gašenja starih, prevaziđenih, nastaviće se, procenjuju stručnjaci, u skladu sa potrebama tržišta.

Stručnjaci se danas slažu u oceni da danas prvi izbor zanimanja nije više „izbor za čitav život“, ali da je ipak značajan korak koji može da odredi buduće odluke u vezi sa obrazovanjem i karijerom. Greška u izboru može da se ispravi, ali se pri tome gubi mnogo vremena i novca i zato je bitno da mladi što ranije počnu da razmišljaju o izboru profesije i da na vreme svoja interesovanja stave pod lupu i objektivno procene sposobnosti i druge lične osobine. Pogrešna uverenja mogu lakše da otežaju izbor zanimanja ili da navedu na pogrešnu odluku.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…