osobe sa invaliditetom 2.jpgZakon o sprečavanju diskriminacije soba sa invaliditetom u članu 33 predviđa da su jedinice lokalne samouprave dužne da preduzmu mere s ciljem da se fizička sredina, zgrade, javne površine i prevoz učine dostupnim osobama sa invaliditetom. U skladu s tim Odbor za Ljudska prava Valjevo, inače deo mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, danas je gradskoj upravi dostavio dopis u kome se zahteva da se preduzmu odgovarajuće mere u cilju rešavanja problema parkiranja vozila koje koriste osobe sa invaliditetom.
Lokalna samouprava jeste učinila izvesne korake i odredila parking mesta, ali su ona obeležena neadekvatnom saobraćajnom signalizacijom zbog čega se zloupotrebljavaju, a u tom slučaju pripadnici saobraćajne policije ne mogu da postupaju.

Živko Ristić kaže da zakon precizno definiše kako treba da izgledaju parking mesta za osobe sa invaliditetom i da se gotovo ništa nije učinilo u pogledu poštovanja Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom koji je stupio na snagu još 1. januara 2007. godine.

U zvaničnoj strategiji integralne socijalne politike navodi se podatak da postoji 414 osoba sa invaliditetom i to je prema mišljenju Milijašević nepotpun podatak preuzet iz evidencije organizacija koje se bave osobama sa invaliditetom. On smatra da je taj broj znatno veći i da bi se probmu rešavanja i drugih pitanja vezanih za ove osobe trebalo pristupiti na sistematičniji način.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…