okruzni_sud.jpgZakonom o izvršnom postupku iz 2005. godine obavljena je reforma izvršnog postupka i novim rešenjima otklonjena prevelika zaštita dužnika. Usvajanjem ovog Zakona otklonjena je i neefikasnost u prinudnom izvršenju potraživanja poverioca utvrđenog izvršnom ispravom, što je bila glavna manjkavost prethodnog zakona. Ipak, postoje indicije da će ovo zakonsko rešenje ponovo pretrpeti određene izmene.

Zakon o izvršnom postupku uređuje postupak po kome sudovi sprovode prinudno potraživanje na osnovu izvršne, ili verodostojne, isprave i sprovode obezbeđenje potraživanja.
Radi poboljšanja efikasnosti i discipline sudija prilikom postupanja u predmetima izvršenja u zakon su unete odredbe, koje nepoštovanje rokova, ustanovljenih za sud, tretiraju kao sudijsko odugovlačenje postupka. Vezano za izvršni postupak je i proces stečaja.

Seminar je organizovan u okviru obeležavanja dva jubileja – 200 godina rada i 205 godina pravosuđa u Srbiji, u saradnji sa JP „Službeni glasnik” iz Beograda i Upravnim odborom advokatske komore Šabac – Valjevo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…