infakt__frame.jpgZavršen je treći po redu “Sajam šljiva ” u Osečini koji je okupio više od 200 proizvođača iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika. Na Sajmu šljiva za najboljeg proizvođača tog voća u valjevskom kraju proglašen je Zoran Tešić iz sela Lopatanj, kod Osečine. Za najbolje proizvođače rakije šljivovice “prepečenice” proglašeni su Milan Kolaković iz Stapara, kod Valjeva, Dušan Đedošević iz Koraćice, kod Mladenovca, i Slobodan Perić iz Zavlake, kod Krupnja. U Srbiji se danas proizvede više od 450.000 tona šljive,od ukupno proizvedene šljive, više od polovine završi u rakiji, koja još nije postala srpski brend.

Godišnje se izveze svega 3.000 tona suve šljive na tržište Ruske Federacije, ali je to daleko ispod tražnje, jer su za suvu šljivu iz Srbije zainteresovane i ostale evropske zemlje.
Izvozom suve šljive samo lane zarađeno je 25 miliona evra. Nekada se iz Srbije izvozilo čak deset puta više suve šljive, ali je, zbog nebrige za razvoj šljivarstva u proteklim godinama, ovo tržište izgubljeno i sada se teško vraća.

Nagrađene su i podgorske domaćice za najbolja stara jela i đakonije od šljiva pripremana po receptima svojih baka. Privredna manifestacija ” Dani šljiva ” održana je pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i Regionalne privredne komore Valjevo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…