stambene zgrade 3.jpgKatastar nepokretnosti jeste javna knjiga koja predstavlja osnovnu evidenciju o nepokretnostima i pravima na njima. Katastar nepokretnosti sadrži podatke o: katastarskim ,parcelama, zgradama, posebnim delovima zgrada, stanovima i poslovnim prostorijama, načinu korišćenja katastarskih parcela, položaju, obliku i površini katastarskih parcela, zgrada i posebnih delova zgrada, katastarskom prihodu, stvarnim pravima na nepokretnostima nosiocima prava na nepokretnostima i o teretima i ograničenjima.
Veliki posao izrade katastra nepokretnosti je u toku, a plan završetka izrade katastra nepokretnosti na celokupnoj teritoriji Republike Srbije je do 2010. godine.
Uknjižba prava svojine na osnovu ugovora o kupoprodaji, ukoliko je prodavac uknjižen kao vlasnik potrebno je pripremiti:
Ugovor o kupoprodaji:- Na kome su potpisi ugovarača overeni u sudu.
– U originalu ili fotokopiji overenoj da je verna originalu (u sudu ili opštini).
– Sa poreskom klauzulom – pečatom poreske uprave koji potvrđuje da je porez na prenos apsolutnih prava regulisan.
– Sa izričitom i bezuslovnom saglasnošću prodavca da kupac može da uknjiži pravo svojine (clausula intabulandi) – ako je nema u samom ugovoru, potrebno je priložiti saglasnost u posebnoj pisanoj izjavi prodavca, na kojoj potpis prodavca mora biti overen u sudu.
Fotokopija lične karte kupca.

Ako je kupac pravno pice, potreban je izvod iz Agencije za privredne registre Republike Srbije, u originalu ili fotokopiji overenoj da je verna originalu (u sudu ili u opštini).
Ako prodavac iz zaključenog ugovora o kupoprodaji nije uknjižen kao vlasnik nepokretnosti, a uknjiženo je neko drugo lice, potrebno je priložiti i isprave na osnovu kojih prodavac izvodi svoje pravo od upisanog nosioca prava, čime se dokazuje neprekinut niz osnova sticanja prava (pravni kontinuitet).
Ako je na nepokretnosti koja se zalaže uknjiženo pravo svojine založnog dužnika
Potrebno je pripremiti isprave koje mogu biti osnov hipoteke, i to:
Ugovor o hipoteci- Na kome su potpisi ugovarača overeni u sudu.
– U originalu ili fotokopiji koja je overena da je verna originalu (u sudu ili opštini).
– Sa izričitom i bezuslovnom saglasnošću vlasnika da poverilac može upisati hipoteku na njegovoj nepokretnosti (clausula intabulandi).
Ugovor o hipoteci može biti zaseban ugovor, ili deo ugovora koji uređuje dug (zajam, kredit i drugo).

Uz pripremljenu dokumentaciju, potrebno je platiti i republičku administrativnu taksu i odgovarajuće naknade. Kao dokaz o izvršenim uplatama nadležnoj službi RGZ-a predaju se original uplatnice. Prilikom podnošenja zahteva potrebno je predati dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi, dok se naknada može platiti naknadno, u roku od 15 dana od dana dobijanja rešenja, kojim se dozvoljava upis.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…