infakt__frame.jpgU 28 domova zdravlja eksperimentalno je počeo projekat kapitacije, odnosno plaćanja po učinku. To nas, bar za korak, približava izvođenju precizne računice koliko šta u našem zdravstvu košta. Jer, iako zdravlje nema cenu, bolest se, ipak, leči po cenovniku.

On je utvrđen jedino za vanstandardne usluge, ali se u sadašnjem modelu plaćanja zdravstvenih ustanova po kapacitetu, a ne po pruženim uslugama, ne zna koliko zapravo koštaju intervencije na koje “odlazi” novac od osiguranja.

Na novi model plaćanja od 2009. godine, preći će prvo primarna zdravstvena zaštita. Kada 28 domova zdravlja, u kojima pilot-projekat finansira Svetska banka, “preleže sve dečje bolesti” novog načina finansiranja, ovaj model moći će da se prenese u svih 268 domova zdravlja. U novom sistemu finansiranja zdravstvena ustanova moraće da vodi računa da ne plaća neracionalno, ni višak zaposlenih ni višak usluga. Praktično plaćaće se rezultat lečenja, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti po broju pacijenata, a na sekundarnom i tercijalnom nivou po dijagnostički srodnim grupama.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…