infakt__frame.jpgPredsedavajući Skupštine grada Valjeva Aleksandar Marinković zakazao je za petak, 11. jul od 10 sati nastavak konstitutivne sednice. Tom prilikom bi prema već utvrđenom dnevnom redu trebalo da bude izabran predsednik Skupštine, zamnici i sekretar, a odbornicima je za nastavak sednice dostavljena i Radna verzija Privremenog poslovnika Skupštine grada Valjeva kao i nacrt odluke o pristupanju donošenja Statuta grada Valjeva.

Inače, 12. jula ističe zakonski rok za konstituisanje gradske skupštine, nakon čega bi ministarstvo za lokalnu samoupravu moglo da uvede i Privremene mere i raspišu nove lokalne izbore ukoliko se ne postigne dogovor o skupštinskoj većini. U gradski parlament ušlo je 9 lista na kojima je ukupno 13 stranaka i Udruženja građana i za sada u javnosti još niko nije objavio da li je postignut dogovor o skupštinskoj većini. Naravno, u proteklom periodu nije nedostajalo nezvaničnih informacija od toga da je gotovo bio postignut dogovor između SRS, SPS, SNS, DSS, NS i udruženja Pobeda za Valjevo, zatim da su ti pregovori stopirani zbog pregovora SPS sa DS, ali i da konačan dogovor nije postignut. Nakon toga mediji su objavili da je potpisan koalicioni sporazum između SPS, DSS i NS sa ukupno 13 odbornika koji će zajednički nastupiti u pregovorima sa ostalim strankama. U pregovorima stranaka o formiranju skupštinske većine uglavnom je zapinjalo zbog kadrovdkih rešenja, odnosno ko će biti gradonačelnik ili direktor gradske direkcije. Kako se rok za formiranje gradske Skupštine bliži kraju i ističe u subotu 12. jula, kako nezvanično saznajemo, u prvi plan dolazi ko sa kim neće u koaliciju. Pa je tako nezvanična informacija da DS bi mogla napraviti koaliciju sa SPS i DSS, ali bez NS i da traže raskid koalicionog sporazuma izmešu ove tri stranke. U tom slučaju podršku većini mogla bi dati koalicija LDP i Pokreta za Valjevo, ali da u vlasti ne bude SPS. Za to vreme SRS, SNS i Pokret za Valjevo strpljivo čekaju da li će se mini koalicija okupljna oko SPS konačno odluči da li će biti u vlasti sa SRS ili ne.
I građanima ostaje samo da čekaju šta će se desiti u naredna dva dana do početka sednice, da se prisećaju predizbornih obećanja kada su sve stranke najavljivale da će odmah nakon izbora početi da rade za dobrobit građana Valjeva.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…