infakt__frame.jpgU Valjevu su 03. jula počele Letnje Astronomske Aktivnosti. Članovi Astronomske grupe, Društva istraživača “Vladimir Mandić – Manda”, obavili su prvo posmatranje u nizu planiranog praćenja aktivnosti Sunca. Rezultati posmatranja, koje je obavljeno projektovanjem Sunčevog lika pomoću teleskopa na papir, pokazali su da trenutno na Suncu nema ni jedne pege.

Letnje Astronomske Aktivnosti su osmišljene sa ciljem da se astronomija popularizuje u našoj sredini, kao i da se edukuju zainteresovani pojedinci (najčešće prolaznici), ovog puta, o važnosti (magnetne) aktivnosti Sunca za život na Zemlji. Takođe, poneko vedro julsko veče biće iskorišćeno da svi zainteresovani dobiju priliku i da pogledaju kroz teleskop u neko nebesko telo.

Valjevski astronomi će se tokom jula meseca, svaki dan oko podneva, nalaziti u blizini trga Desanke Maksimović, gde će svaki član grupe obaviti posmatranje aktivnosti Sunca i zabeležiti svoj rezultat. Ukoliko neko vedro veče bude interesantnih nebeskih objekata za posmatranje (Mesec, Jupiter, Mars…), članovi Astronomske grupe Društva istraživača “Vladimir Mandić – Manda”, biće u blizini spomenika Živojina Mišića, sa teleskopom, dostupnim oku bilo kog zainteresovanog prolaznika.

Nakon završetka Letnjih Astronomskih Aktivnosti, članovi Astronomske grupe planiraju da obrade rezultate posmatranja i publikuju svoj rad.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…