Bolnica 2.jpgU organizaciji jugoslovenskog ogranka međunarodnog Saveza lige za borbu protiv epilepsije u hotelu „Divčibare“ na Divčibarama održava se deseta epileptološka škola. Kroz predavanja, diskusije i radionice do nedelje 29. juna će biti sagledani savremeni stavovi iz oblasti epileptologije.

Ove godine epileptološka škola je okupila četrdesetak polaznika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Makedonije. Jedan od učesnika skupa i predavača doc. dr Dragoslav Sokić, iz Instituta za neurologiju KCS, naglasio je da je održavanje epileptološke škole od izuzetnog značaja, kako za stručnjake iz ove oblasti, tako i za građane.

Ova škola ima zadatak da informiše stručnjake o savremenim kompleksnim tehnologijama, ali i da budu eksperti u onome što može da se pruži u svakodnevnom radu najvećem broju bolesnika. Epilepsija je populaciona bolest koju epilepolozi i neurolozi ne mogu sami da reše, to je problem cele medicine. Svaka dvestota osoba boluje od epilepsije. Procenjujemo da u Srbiji ima između pedeset i šezdeset hiljada bolesnika sa epilepsijom. Među njima je deset hiljada obolelih sa teškom epilepsijom, koja zahteva specifične postupke, dok su ostali sa lakšom ili umerenom epilepsijom, koja se može lečiti i u ambulantnim uslovima.

Teorije se zaista uvek proširuju, jer medicina stalno napreduje. Napredak medicine vezan je za razvoj tehnologije. Novine su uglavnom na polju dijagnostike, vezane za vrlo sofisticirane dijagnostičke aparate, kao što su magnetna rezonanca i u poslednje vreme PET tomograf, koji imaju značaja u funkcionalnom ispitivanju moždanih funkcija. Međutim, sa preciznijom dijagnostikom pojašnjava se vrlo kompleksan problem epilepsije, dijagnostika pomaže da se klasifikuju određeni sindromi i problemi, lokalizuju mesta u mozgu odakle započinju epileptološki napadi, a to opet znači i precizniju hiruršku intervenciju, ukoliko je ona indikovana. Hirurške intervencije danas su sve više usmerene ka minimalno invazivnim metodama.

Ciklus epileptoloških škola počeo je da se organizuje od 2003. godine u skladu sa konceptom Međunarodne lige za borbu protiv epilepsije i Evropske epileptološke akademije (EUREA). Do sada je održano devet epileptoloških škola u Srbiji i Crnoj Gori. Polaznici desete škole po završetku će posetiti Zdravstveni centar Valjevo, čiji je Edukativni centar dao kompletnu tehničku podršku organizaciji tog značajnog skupa.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…