Narodna biblioteka.jpgNajprepoznatljivija kulturna forma pri valjevskoj Biblioteci je manifestacija “Dogadanja u Dvorištu” koja se svakog leta odvija već 22 godine.To je u suštini jedna svojevrsna književna tribina koja je u svojoj biti imala ideju da se u ambijentu letnje opuštenosti i otvorenog prostora (Dvorišta) dovode najznačajnije naše književnici i da se, uz prezentovanje njihovog književnog opusa, stvori navika otvorenog i konstruktivnog razgovora.

U prvim godinama svog postojanja Događanja u Dvorištu bila su snažno politički obojena, jer su se na sceni pojavljivali pisci obeleženi znakom političkog disidentstva i nepoželjnosti. Tokom vremena taj prizvuk se gubio, a u prvi plan isplivali su čisto estetski, poetički i kulturološki momenti.

Tokom više od dve decenije postojanja “Dvorišta” gostovalo je preko stotinu naših najvažnijih pisaca, mislilaca, filozofa i umetnika, ali isto tako i književnih kritičara, tumača umetnosti i kulture.

Događanja u Dvorištu 1988. i 2001. proglašena su za najbolji kulturni događaj u Valjevu.
Potajnose se priželjkuje da se “Dvorište” preobrati u ono što je prvih nekoliko godina i bilo: u prestižnu letnju tribinu koja ima karakter otvaranja “škakljivih”, “zabranjenih”, pa i avangardnih tema u našoj umetničkoj, kulturnoj i društvenoj zbilji.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…