infakt__frame.jpg Svršeni osnovci, koji konkurišu za trogodišnje i četvorogodišnje srednje škole, sutra i prekosutra treba da predaju u matičnim osnovnim školama spisak obrazovnih profila i smerova gimnazija koje bi želeli da upišu. U obrazac đaci mogu da navedu najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje.

Prosvetne vlasti savetuju đacima da pažljivo popunjavaju obrazac sa željama i da na prvo mesto napišu profil koji bi najviše voleli da upišu, a da potom navode zanimanja prema interesovanju, od većeg ka manjem. Učenici, a pre svega njihovi roditelji, trebalo bi da budu realni u proceni, odnosno da prilikom izbora škole imaju u vidu broj poena osvojenih na kvalifikacionom ispitu i na osnovu uspeha iz osnovne škole. Kao orijentir može im poslužiti Informator Ministarstva prosvete, u kome su navedeni maksimalni i minimalni brojevi poena koji su bili potrebni za upis u sve srednje škole u Srbiji.

Osnovne škole će 2. jula objaviti liste želja učenika, kako bi oni mogli da provere da li su podaci tačni, nakon čega će kompjuter rasporediti đake po srednjim školama, obrazovnim profilima i smerovima gimnazija. Prednost prilikom raspoređivanja imaće učenici koji su na kvalifikacionom ispitu osvojili najmanje po pet poena iz srpskog i matematike, nakon čega će biti raspoređeni učenici koji su osvojili najmanje po jedan poen iz svakog od predmeta. Učenici koji konkurišu za trogodišnje obrazovne profile upisivaće se samo na osnovu postignutog uspeha u osnovnoj školi. Konačni raspored đaka po srednjim školama biće objavljen 5. jula, a upis će biti 7. i 8. jula.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…