Bolnica 2.jpgZdravstveni centar Valjevo saopštio je da u valjevskom kraju nema epidemije botulizma i da G.M. iz Valjeva, koji je preminuo 18. juna u Beogradu, nije bio hospitalizovan u valjevskoj bolnici, kao i da njegov slučaj i slučaj sumnje na botulizam kod M. T. iz Bujačića, koji je trenutno zbrinut na Infektivnoj klinici u Beogradu, nisu povezani.

Pacijent M. T. (1968) iz Bujačića primljen je na neurološko odeljenje valjevske bolnice i zbog kliničkih simptoma pregledan je od strane infektologa koji je posumnjao na botulizam, propisao odgovarajuću terapiju koju je pacijent primio, a zatim je 11. juna upućen na Infektivnu kliniku KC Srbije na dalje dijagnostikovanje i lečenje. Stanje M.T. je stabilno, serološka obrada na botulizam je u toku i rezultati se očekuje početkom iduće nedelje. Pojedinačnih slučajeva botulizma, do kojeg dolazi zbog trovanja hranom, bilo je i prethodnih godina, a oni su uspešno dijagnostikovani i lečeni u ZC Valjevo.

Pacijent G.M. primljen je sa teškom kliničkom slikom u Prijemno-urgentni centar Valjevske bolnice 7. juna u ranim jutarnjim časovima. Pregledan je od strane dežurnog lekara u Prijemno-urgentnom centru, dežurnih neurologa, urađen je skener i bez dužeg zadržavanja prebačen je na Odeljenje urgentne neurologije Urgentnog centra u Beogradu. Dakle, pacijent nije primljen i nije lečen u bolnici u Valjevu.

Neurološka služba sprovela je konsultacije sa Infektivnom službom i Epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravlje, tako da je ustanovljeno da ne postoji veza između ova dva slučaja.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…