krv.jpgPoruka ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se obeležava 14. jun je “Jednom nije dovoljno – budite redovan davalac krvi”.Ta poruka će obići ceo svet radi podizanja svesti o univerzalnoj potrebi za bezbednom krvlju i njenim produktima, kao i o promovisanju dobrovoljnog, nenagradjenog, anonimnog i redovnog davanja krvi.
Ovogodišnja centralna proslava Svetskog dana davalaca krvi biće održana u Dubaiju, Ujedinjenim arapskim emiratima, odakle će biti poslata poruka o važnosti dobrovoljnog davalaštva krvi za spasavanje ljudskih života. Crveni krst Valjevo uličnom akcijom podele lifleta građanima na simboličan načinskrenuo je pažnju na potrebu i značaj dobrovoljnog davalaštva krvi.

Dobrovoljno davanje krvi je čin ljudske plemenitosti i patriotizma, ali je to ujedno i obaveza jer za lečenje i spasavanje ljudskih života krv je neophodna.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi ustanovila je Svetska zdravstvena organizacija u znak sećanje na rođendan pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, dobitnika Nobelove nagrade.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…