novac_.jpgAko kredit koji koristite postaje sve skuplji, a rate sve teže za otplatu, treba tražiti spasonosno rešenje, to jest refinansirati ga – uzimanjem novog zajma za vraćanje starog. Odlučite li se za refinansiranje, najbolje bi bilo da uporedite uslove kod banaka i „konsultujete” kalkulator. Jer, kamata i razni dodatni troškovi mogu biti nova zamka. Da su krediti za refinansiranje postali pravi hit među građanima, koji su na brzinu i nesmotreno uzeli pozajmice a da prethodno nisu proverili uslove zaduživanja, pokazuje i podatak da je od ukupno uzetih zajmova svaki deseti za refinansiranje.

Građani često posežu za novim pozajmicama zato što su niže kamate i duži otplatni rok, što znači i manja mesečna rata. Povoljnost je i što se svi uzeti krediti mogu refinansirati jednim, pa to dužniku olakšava posao namirenja. Međutim, niže rate, sa dužim rokom otplate, obično znače da ćete na kraju platiti mnogo više nego što ste planirali i mislili da ćete ućariti.
Valja imati na umu da takva usluga banaka košta, pa treba proveriti da li je zaista jeftinije refinansirati dug ili nastaviti sa otplatom starog zajma.

Za refinansiranje kredita ili drugog dugovanja potrebno je podneti i dosta dokumentacije. Neophodan je zahtev za keš kredit, kopija lične karte, potvrda o zaposlenju i visini primanja, overene isplatne liste zarada za poslednja tri meseca za sve učesnike u kreditu, potvrda o ostatku duga, saglasnost za izveštaj Kreditnog biroa, a neke banke traže i plaćen telefonski račun za prethodni mesec.

Najbolje otići u banku i pitati službenika šta sve mora da se plati pre potpisivanja bilo kakvog ugovora. Takođe, treba tražiti i anuitetni plan, odnosno papir na kome precizno piše koliko će iznositi svaka mesečna rata. Samo refinansiranje ne povećava zaduženost, već dužnik menja banku kojoj duguje, ali često i uzima još neki dinar više, pa dug poraste.

Banke nude različite uslove za refinansiranje, a kamate mogu biti uz valutnu klauzulu u evrima i bez nje. Ako, na primer, uzmete kredit od 5.000 evra, uz depozit od 20 odsto, na 24 meseca uz efektivnu kamatu od 15,7 odsto, mesečna rata je 236 evra. Za depozit banci morate ostaviti 1000 evra i jednokratnu naknadu 125 evra.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…