infakt__frame.jpgRok za podnošenje spiskova kandidata kojima se dodeljuju odbornički mandati ističe 22. maja. Naime, zvanični rezultati lokalnih izbora u Valjevu saopšteni su 12. maja od kada teče zakonski rok od 10 dana da podnosioci lista dostave izbornoj komisiji podatke o tome kojim kandidatima sa izborne liste se dodeljuju odbornički mandati.

Ako podnosilac liste to ne učini, izborna komisija ga pismeno obaveštava da je dužan da to učini u roku od 5 dana, a u protivnom izborna komisija dodeljuje mandate kandidatima sa liste po njihovom redosledu.

Prema Članu 56 Zakona o lokalnim izborima mandat odbornika počinje da teče danom potvrđivanja mandata o čemu odlučuje skupština na konstitutivnoj sednici. Konstitutivnu sednicu skupštine saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora. Konstitutivnom sednicom predsedava najstariji odbornik, koji je ovlašćen i da sazove konstitutivnu sednicu ako to u zakonskom roku ne učini predsednik skupštine iz prethodnog saziva.

Da podsetimo, koalicija “Za evropsko Valjevo” u budućoj Skupštini imaće 15 odbornika, SRS 10, SPS 6, koalicija LDP-Pokret za Valjevo 5 odbornika, DSS 4 odbornika, po tri odbornika Nova Srbija, koaliija G17-SPO i SNS i 2 odbornika Grupa gradjana “Pobeda za Valjevo”. Zvanično potpisanih koalicionih sporazuma o formiranju većine u gradskom parlamentu još uvek nema, mada se nezvanično pominje da je SRS već postigla dogovor o formiranju većine sa SPS, DSS, NS, SNS i Udruženjem pobeda za Valjevo.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…