infakt__frame.jpgDS u budućoj gradskoj Skupštini imaće 15 odbornika, dok su u prethodnom skupštinskom sazivu, čiji su rad bojkotovali imali 9. SRS sa 5 odbornika u prethodnom sazivu duplirala je broj odbornika u novom dok će socijalisti imati 6, odnosno isti broj odbornika kao i ranije.

LDP u koaliciji sa Pokretom za Valjevo imaće 5 odbornika. LDP ovo je prvo učešće na lokalnim izborima dok je Pokret za Valjevo kao ogranak Liberala srbije ranije imao 3 odbornika koja nisu učestvovala u radu lokalnog parlamenta. 6 odbornika DSS takođe nije učestvovalo u radu ranijeg saziva Skupštine opštine Valjevo, ali će u novom imati 4 predstavnika svoje stranke. Najveći pad u broju odbornika na ovim izborima ima Nova Srbija koja je u prethodnom sazivu imala 9 odborničkih mandata dok će u novoj skupštini imati samo 3. G17 do sada nije imao odbornike u valjvskoj skupštini, a SPO koji nije učestvovao u radu sa svojih 6 odbornika sada će zajednički imati 3 odbornička mandata. SNS i u ovom sazivu gradske skupštine učestvovaće u radu i imaće 3 odbornika.

Za mnoge je najveće iznenađenje prelazak cenzusa Udruženja Pobeda za Valjevo dr Slobodan Gvozdenović koji će imati dva odbornika u SO Valjevo.

Još tokom trajanja kampanje pojedine stranke su iznele svoj stav po pitanju formiranja postizbornih koalicija i skupštinske većine. Kako su na jednoj konferenciji za novinare primetili mediji lista stranaka s kojima se neće formirati koalicija brzo se smanjuje što političari tumače spremnošću za dijalogom u interesu građana.

U javnosti je za sada najinteresantnija tema ko će biti u koaliciji na vlasti, a ko u opoziciji. Na našem sajtu www.marsh.co.zu ponudili smo vam nekoliko kombinacija stranaka za vladajuću garnituru.

Inače, pregovori o tome ko će formirati većinu već su počeli obzirom da je zakonom predviđeno da se prva konstitutivna sednica na kojoj će se verifikovati mandati odbornika mora zakazati u roku od 15 dana od dana objavljivanja zvaničnih rezultata izbora, a što je GIK učinila juče, odnosno 12. maja.

Ako se u jedinici lokalne samouprave ne sprovedu izbori za odbornike ili ako se posle sprovedenih izbora ne konstituiše skupština u skladu sa ovim zakonom u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, Vlada imenuje privremeni organ iz člana 86. stav 4. ovog zakona koji obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…