infakt__frame.jpgLokalno veće Evropskog pokreta u Srbiji organizovalo je danas okrugli sto, a tema je bila „Dobra lokalna samouprava u Valjevu”. Na okrugli sto bile su pozvane sve političke stranke, pokreti i grupe građana koje će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 11. maj, predstavnici građanskih i novinarskih udruženja, mediji.

Cilj okruglog stola bio je da se između različitih političkih aktera u Valjevu razmene informacije o tome šta je to dobra lokalna samouprava, kao i da se iznesu međusobne ideje i očekivanja koja se odnose na razvoj naše lokalne samouprave u budućnosti, nakon okončanja izbora za odbornike.

“Povelja o dobroj lokalnoj samoupravi u Valjevu” sadrži 10 tačaka:
Mi, predstavnici političkih stranaka i grupa građana, povodom predstojećih izbora za odbornike Skupštine grada Valjeva 11. maja 2008. godine, svojim potpisima potvrđujemo sledeće:

1. Da ćemo, polazeći od svoje zakonom utvrđene uloge i prema svom znanju i sposobnostima, uvek zastupati interese građana, a posebno kada budemo obavljali bilo koju javnu funkciju u lokalnoj samoupravi u Valjevu.

2. Bićemo otvoreni za predloge i kritike, podsticaćemo praksu dijaloga i tolerancije između pojedinaca i grupa u našoj zajednici i ophoditi se jednako prema svakom uvažavajući njegovu različitost u odnosu na pol, uzrast, poreklo, socijalni status, uverenja i opredeljenja.

3. Nastojaćemo da odluke lokalne samouprave budu opravdane, razumne, ekonomski isplative i obrazložene, u interesu većine građana Valjeva, a posebno da pogoduju potrebama ugroženih grupa ili manjina, pre svega mladih, starih, žena, siromašnih, invalida, Roma i drugih.

4. Nastojaćemo da prilikom donošenja odluka u lokalnoj samoupravi u Valjevu bude obezbeđeno učešće građana, kada god je to moguće.

5. Nastojaćemo da lokalna samouprava u Valjevu obavlja poslove iz svoje nadležnosti na osnovu javno utvrđenih planova, podložnih kritici i izmeni, i da planovi i izveštaji svih organa i službi budu dostupni uvidu i sudu javnosti.

6. Kada budemo obavljali bilo koju funkciju u lokalnoj samoupravi u Valjevu, javno ćemo objaviti svoja zaduženja, ovlašćenja, planove, učinak, odluke i sve druge informacije koje obezbeđuju javnost rada organa i službi lokalne samouprave.

7. Prilikom obavljanja javnih funkcija pridržavaćemo se najviših standarda koji doprinose sprečavanju sukoba interesa, smanjivanju rizika korupcije i ostvarivanju visokog stepena etike u lokalnoj samoupravi, najmanje shodno važećim propisima.

8. Zastupaćemo uspostavljanje prakse prijema zaposlenih u lokalnoj samoupravi u Valjevu i vrednovanja njihovog učinka prema objektivnim, unapred poznatim i javno objavljenim merilima, i podsticaćemo zaštitu zaposlenih od diskriminacije po bilo kom osnovu.

9. Zalagaćemo se da organi, službe i ustanove lokalne samouprave u Valjevu rade profesionalno i nepristrasno, da se prema građanima odnose sa uvažavanjem, podržavaćemo ih u inovacijama i unapređenjima i da svoje usluge pružaju tako da se postigne najviši mogući učinak u odnosu na troškove.

10. U tom cilju, nastojaćemo da se u Valjevu uspostavi stalna, nezavisna, nepristrasna, profesionalna i parlamentarna kontrola zakonitosti i pravednosti postupanja organa, službi i ustanova čiji je osnivač lokalna samouprava u Valjevu.

Lokalno veće Evropskog pokreta u Srbiji sprovodi kampanju “”BIRAM Evropu – vidim BUDUĆNOST”, koja se istovremeno realizuje u 20 gradova u Srbiji. Cilj kampanje je informisanje građana o prednostima priključivanja evropskoj porodici, motivisanje za izlazak na izbore svih proevropski orijentisanih građana, ali i podizanje svesti skeptičnih građana o značaju evropskih integracija za našu državu.
Lokalno veće obeležiće i Dan Evrope u petak 9. maja, podelom promotivnog materijala u 12 sati u centru grada i večernjom tribinom o Evropljanima koji su bili značajni za modernizaciju Valjeva, poput Klaudija Prikelmajera.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…