infakt__frame.jpgČetvrta panel diskusija u okviru projekta “Srbija u EU: Šta od toga imam JA, šta od toga ima VALJEVO”imala je za temu “Konkurencija – cene, položaj malih i srednjih preduzeća, zadruga”. Na ovaj način civilno društvo će obeležiti 9. Maj – Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, a projekat se realizuje u 44 grada Srbije.
Okosnicu projekta čini 300 interaktivnih panela na kojima će najmanje 25 000 građana Srbije imati priliku da u direktnom dijalogu sa oko 900 stručnjaka dobije odgovore na pitanja da li i na koji način proces pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji utiče na životni standard, kvalitet života, lični i profesionalni razvoj.

Kako su istakli učesnici diskusije na temu Konkurencija – cene, položaj MSP, zadruga, na srpskom tržištu očigledan je nedostatak konkurencije na svakom koraku. Monopoli postoje i u proizvodnji osnovnih životnih namirnica, koje dopunjuju monopoli u trgovini. U procesu pridruživanja i potom pristupanja Evropskoj uniji, Srbija će morati da stvori uslove za tržišnu konkurenciju i da ukine državne i privatne monopole u svim sektorima, pa tako i u oblasti telekomunikacija, u naftnoj industriji, proizvodnji i distribuciji električne energije, maloprodaji.

Srbija je u procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima EU 2005. godine usvojila Zakon o zaštiti konkurencije, kojim je formirana i Komisija za zaštitu konkurencije sa zadatkom da se bori protiv monopola na tržištu Srbije. Usvajanje antimonopolskog zakonodavstva predstavlja uslov za integraciju bilo koje države u EU, a njegova efikasna primena je predmet stalnog monitoring nadležnih tela u EU. U trenutku pristupanja Evropskoj uniji, propisi Evropske unije u ovoj oblasti direktno će se primenjivati na sve subjekte u Srbiji.

Odbor za ljudska prava već u sredu 7. maja organizuje petu panel diskusiju, a tema je “Javno zdravlje (zdravstvena zaštita, zaštita prava pacijenata, prevencija…)”.
Gosti – učesnici panela biće dr Đorđe Stojiljković – Dom zdravlja Vračar, dr Janko Janković – Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu i dr Jasmina Lukić, Dom Zdravlja Valjevo

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…