infakt__frame.jpgKako i na koji način pridruživanje Srbije Evropskoj uniji koristi građanima Valjeva, ali i na koji način građani mogu da učestvuju u procesima odlučivanja bila je tema tribine ’’Reforma javne i lokalne uprave i učešće građana u procesima odlučivanja’’ koja se realizuje u okviru projekta Srbija u EU: Šta od toga imam JA, šta od toga ima MOJ GRAD.

Na pitanje reforme javne i lokalne uprave i učešće građana u procesima odlučivanja pored pravne regulative utiče i čitav niz faktora koji su neophodni na izgradnji lokalne samouprave ,a jedan od najvažnijih je aktivizam građana. Poređenja radi, dve trećine propisa Evropske unije odnose na lokalnu samoupravu.

Aktivizam građana u Srbiji uglavnom je prisutan svake četiri godine kada su redovni izborni procesi dok se između toga, političkom voljom, svesno ili nesvesno građani guraju u stranu kada su procesi odlučivanja u pitanju. Na lokalnom nivou sistem napredovanja službenika je po sistemu ne šta on zna, već koga poznaje.

Lokalna uprava u EU podrazumeva sposobnu i delotvornu upravu koja zna da prepozna i reši određene probleme u svojoj sredini, ali istovremeno i uprava koja dosledno sprovodi zakon. Za rešavanje problema u lokalnoj samoupravi neophodna je saradnja sa građanima kroz otvorenost za ideje građana, njihovo uključivanje u proces odlučivanja, ali i realizaciju donetih odluka.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…