dom_ydravlja.jpg“Zaštitimo zdravlje od klimatskih promena” tema je Svetskog dana zdravlja, koji Svetska zdravstvena Organizacija od 1950. godine obeležava sedmog aprila. Ovog puta će se ukazati na posledice po zdravlje, koje su uzrokovane klimatskim promenama na globalnom i lokalnom nivou.

Na gradskim ulicama danas su bili postavljeni standovi doma zdravlja na kojima gradjani imaju priliku da dobiju zdravstvene savete i informacije o aktivnostima zdravstvene ustanve.

Aktivisti Crvenog krsta Valjevo su vožnjom rolerima i biciklama pozvali sugrađane da ređom upotrebom automobila pomognu u smajnenju efekta staklene baste.

Ako trend zagrevanja Zemlje ostane bez kontrole, procenjuje se da će se čovečanstvo suočiti sa bolestima i smrtnim slučajevima kao posledicama prirodnih katastrofa i toplotnih talasa, većom učestalošću oboljenja koja se prenose hranom i vodom, kao i većim brojem prevremenih smrti i bolesti kao posledicama zagađenja vazduha. Već 2020. godine, prema izveštaju sa Međudržavnog panela o promeni klime, 75–250 miliona ljudi u Africi će patiti zbog nedostatka vode, dok će stanovnici megalopolisa u Aziji biti pod velikim rizikom od poplava.
Čista voda i higijenski uslovi, sigurna i pravilno odabrana hrana, imunizacija, nadzor nad bolestima i pravovremeni odgovor, sigurna i efikasna kontrola prenosilaca bolesti i spremnost na katastrofe predstavljaju kritičke komponente prakse javnog zdravlja koje se takođe prilagođavaju u skladu sa klimatskim promenama. Ove programe treba jačati globalno sa posebnim fokusom na napore u visoko rizičnim zonama i populacijama kako bi se sprečile posledice klimatskih promena.

Akciju su organizovali okružni Zavod za javno zdravlje i Crveni krst Valjevo, Preventivni centar i Patronažna služba Doma zdravlja i Odbor za javno zdravlje Valjevo.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…