selo Resavica.jpgPodrucni centar za ruralni razvoj koji je osnovan u Valjevu omogućiće da svi poljoprivrednici iz valjevske opštine dobiju na vreme potrebne informacije o sredstvima koja dodeljuje resorno ministarstvo. Ovo je 10-ti područni centar koji je otvoren u Zapadnoj Srbiji, a osnovni razlog formiranja Mreže za podršku ruralnom razvoju je potreba da se ubrza i ujednači ruralni razvoj u Srbiji.

Udruženje domaćina ’’Valjevo’’ je partner na projektu, budući da se već duže vreme bavi jednim segmentom ruralnog razvoja-seoskim turizmom, u čemu su već ostvareni dobri rezultati.

Prema rečima Suzane Đorđević, pomoćnika ministra za poljoprivredu u sektoru za razvoj sela ljudi koji žive na selu uglavnom su nedovoljno informisani o brojnim uredbama i sredstvima koja odobrava resorno ministarstvo zbog čega više od polovine zahteva koje stigne u Ministarstvo nije kompletno, nije popunjeno kako treba ili nema kompletnu dokumentaciju.

Kancelarija za ruralni razvoj smeštena je u zgradi Šumske uprave i sa strankama će raditi sredom i četvrtkom od 10 do 14 casova, a petkom ce biti otvoren info-pult za Zelenoj pijaci od 7 do 11 sati.

Regionalni centar za ovaj deo Srbije se nalazi u Šapcu čiji je osnovni zadatak da koordinira radom područnih centara, ali i da uspostavi funkcionalnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ostalim regionalnim razvojnim mrežama u zemlji. Naravno, neizbežan zadatak jeste informisanje javnosti o aktivnostima centara. U okviru ovog regionalnog centra se nalazi deset područnih centara u različitim opštinama čiji je glavni zadatak da proslede važne informacije vezane za uredbe i konkurse Ministarstva poljoprivrede krajnjim korisnicima odnosno seljacima, ali i da obezbede povratne informacije sa terena, što je u slučaju centralizovanog sistema bilo praktično nemoguće. Na ovaj način se želi postići visok stepen participacije lokalnog stanovništva.
Udruženje domaćina ’’Valjevo’’ je partner na projektu, budući da se već duže vreme bavi jednim segmentom ruralnog razvoja-seoskim turizmom, u čemu su već ostvareni dobri rezultati.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…