infakt__frame.jpgPovodom otvaranja Područnog centra za ruralni razvoj u Valjevu, u četvrtak 6. marta u 11 sati u sali Opštinskog veća biće održana konferencija za novinare. Kako je najavljeno, na konferenciji će govoriti pomoćnik ministra poljoprivrede Suzana Đorđevic – Milošević, savetnika ministra Veljko Đorđević i koordinator Regionalnog centra za ruralni razvoj u Šapcu Dejan Velimanović.

Osnovni razlog formiranja Mreže za podršku ruralnom razvoju jeste potreba da se ubrza i ujednači ruralni razvoj u Srbiji kroz angažovanje , izgradnju i unapređenje kapacitata lokalne zajednice i kroz obezbeđenje dvosmernog protoka informacija između centralnog i lokalnog nivoa.
Primarni rezultat svega ovoga treba da bude poboljšana mogućnost lokalnih seoskih zajednica i pojedinaca, malih domaćinstava, zanatlija i prerađivača, da dođu do pravovremene informacije o mogućnostima za dobijanje podrške njihovim razvojnim inicijativama. Ovo se odnosi i na stvaranje diversifikovane ruralne ekonomije, koja otvara više mogućnosti za razvoj sela.
Način postizanja svega ovoga se ogleda kroz formiranje razvojnih partnera na lokalu odnosno regionalnih i ,u okviru njih, područnih centara za ruralni razvoj.
Regionalni RD (Rural Development) centar za ovaj deo Srbije se nalazi u Šapcu čiji je osnovni zadatak da koordinira radom područnih centara, ali i da uspostavi funkcionalnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ostalim regionalnim razvojnim mrežama u zemlji. Naravno, neizbežan zadatak jeste informisanje javnosti o aktivnostima centara. U okviru ovog regionalnog centra se nalazi deset područnih centara u različitim opštinama čiji je glavni zadatak da proslede važne informacije vezane za uredbe i konkurse Ministarstva poljoprivrede krajnjim korisnicima odnosno seljacima, ali i da obezbede povratne informacije sa terena, što je u slučaju centralizovanog sistema bilo praktično nemoguće. Na ovaj način se želi postići visok stepen participacije lokalnog stanovništva.
Udruženje domaćina ’’Valjevo’’ je partner na projektu, budući da se već duže vreme bavi jednim segmentom ruralnog razvoja-seoskim turizmom, u čemu su već ostvareni dobri rezultati.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…