Opstina zgrada 5.jpgNa osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu Ministarstvo za rad i socijalnu politiku RS pripremilo je Nacrt Uredbe o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim i pokretnim gradilištima, a RPK danas je organizovala javna raspravu za privrednike sa ovog područja.

Ovom uredbom propisuju se preventivne mere za bezbedan i zdrav rad na privremenim i pokretnim gradilištima, kao i u objektima koji se koriste kao radni i pomoćni prostor na gradilištima u kojima se pripremaju, prepravljaju ili obrađuju građevinski materijali, građevinski proizvodi i građevinski elementi, koji se ugrađuju u građevinske objekte.Preventivne mere za bezbedan i zdrav rad propisane ovom uredbom primenjuju se i upostupcima održavanja i čišćenja izgrađenih objekata.

Sam Nacrt Uredbe predstavlja usaglašavanje sa Direktivama EU. Ovim Nacrtom predviđene su i novine koje se ne nalaze ili nisu predviđene Zakonom o planiranju i izgradnji.

Statistika pokazuje da je od 43 povrede na radu sa smrtnim ishodom u toku prošle godine, čak 20 povreda bilo na gradilištima. Iako je taj broj manji nego ranijih godina, on je znatno veći nego u zemljama Evropske unije i treba učiniti sve da se svede na najmanju moguću meru.
Javne rasprave koje su do sada organizovane i na kojima se razmatrao Nacrt uredbe imale su za cilj da se primedbe i sugestije unesu u konačan tekst.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…