selo Resavica.jpgPotpisivanjem Protokola o saradnji Udruženja iz oblasti seoskog turizma započeta je realizacija projekta “Jačanje kapaciteta u nivou usluga seoskog turizma na području zapadne Srbije”. Nosinac projekta je RPK Valjevo sa partnerima Udruženjem domaćina Valjevo i opštinom Valjevo. Projekat obuhvata teritoriju zapadne Srbije – Podrinjsko valjevske planine, odnosno opštine Ljig, Mionica, Valjevo, Osečina, Krupanj, Loznica, Mali Zvornik i Ljuboviju, pri čemu je otvoren i za zainteresovana domaćinstva opština Koceljeva, Vladimirci i Šabac.

Prirodna sredina Zapadne Srbije predstavlja veoma važan element koji može biti izvor prihoda putem seoskog turizma i drugih oblika delatnosti vezanih za polje odmora i rekreacije.
Obrazovanje iz oblasti seoskog turizma do sada nije bilo adekvatno sprovođeno, što je uticalo i na neodgovarajući kvalitet usluga u seoskom turizmu. Projekat koji će u narednom periodu biti realizovan odobren je od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Projekat predviđa ciklus predavanja sa 11 različitih oblasti i tema, posete primerima dobre prakse i izradu brošure – priručnika i kataloga jedinstvene turističke ponude seoskog turizma.

Cilj projekta je podizanje nivoa znanja i kvaliteta usluga u seoskom turizmu, povećanje stope zaposlenosti i dohodka po stanovniku, podizanje nivoa organizovanosti, stvaranje dinamičnih proizvođača specijalizovanih usluga, očuvanje lokalne tradicije i prirodne okoline, praćenje trendova u zahtevima korisnika, stvaranje jedinstvene turističke ponude u oblasti seoskog turizma u Zapadnoj Srbiji, razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u ruralnim oblastima, udruživanje i pristupnost IPA fondovima, prekogranična saradanja i prekogranični projekti i smanjenje siromaštva u ruralnim područjima.
Postoje već brojna domaćinstva na teritorijama opština Ljig, Mionica, Valjevo, Osečina, Krupanj, Loznica i Ljubovija koja se bave seoskim turizmom na manje ili više uspešan način. Dobri primeri daju motiv drugima da počnu da se bave seoskim turizmom. Ono što je uočeno kao slabost i što se želi unaprediti ovim projektom je podizanje nivoa znanja i veština i njihova primena u pružanju usluga, a sve u skladu sa zahtevima korisnika usluga.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…