Pusenje.jpgNacionalni dan bez duvanskog dima danas su u holu Doma kulture obeležili Preventivni centar, Patronažna služba Doma zdravlja, Zavod za javno zdravlje Valjevo i Odbor za javno zdravlje Valjevo. Građani su ovom prilikom mogli da prekontrolišu osnovne parametre zdravlja, a pušači da cigaretu zamene voćem i popune anketu. Moto ovogodišnjeg obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima je „100% bez duvanskog dima”, kako bi bilo ukazano na štetnost pasivnog pušenja, posebno kod dece.

U duvanskom dimu se nalazi preko 4 000 hemijskih materija, od kojih je bar 50 kancerogenih. Oko 85% duvanskog dima odlazi u okolinu i kod osoba koje ga nedovoljno udišu izaziva različite tegobe kao što je nadražaj nosa, grla i pluća, kašalj, kijanje, suzenje očiju, glavobolja. Izlaganje duvanskom dimu znatno povećava rizik od nastanka raka pluća (za 20% do 30%), pojave i pogoršanja astme, pogoršanja hronične opstruktivne bolesti pluća i emfizema, ali i koronarne bolesti i moždanog udara. Duvanski dim posebno je štetan za decu i trudnice.

Pušenje je najveći pojedinačni uzrok smrtnosti stanovništva koji se može prevenirati odgovarajućim merama zdravstvene politike. Preko milion umrlih godišnje u Evropi u celini i više od pola miliona u zemljama Evropske unije nastaje kao posledica pušenja (20% svih smrti od malignih bolesti se pripisuje posledicama pušenja, 20% smrti od kardiovaskularnih bolesti, u celini 15% svih smrtnih slučajeva u Evropi nastaje kao posledica ovog faktora rizika). Najviše zabrinjava činjenica da više od 19 000 nepušača u EU umire zbog “pasivnog pušenja”.

U Srbiji se priprema novi zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama. Njime se predviđa i postepeno uvođenje zabrane pušenja u restorane, kafane i kafiće, prvenstveno radi zaštite zdravlja zaposlenih ugostiteljskih radnika, a onda i gostiju-nepušača. Pored toga u Srbiji će se voditi jaka kampanja u borbi protiv pušenja, koja podrazumeva distribuciju novih spotova, lifleta i promotivnog materijala. Radiće se i na jačanju mreže savetovališta za odvikavanje od pušenja, dok će u zdravstvenim ustanovama biti pooštrena kontrola zabrane pušenja. Iz Ministarstva zdravlja su najavljena i dva nova istraživanja koja će finansirati Kanađani, a to su „Istraživanje upotrebe duvana kod mladih” i „Pušenje kod trudnica i porodilja” koja će obezbediti nove podatke za ciljane mere i aktivnosti kod ranjivih populacionih grupa.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…