Cigarete Pusenje.jpgNaš Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, ove godine obeležava se pod motom “Sto posto bez duvanskog dima”, a prema najavama iz ministarstva zdravlja uskoro se može očekivati pooštravanje odredbi Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru kao i zabrana pušenja u svim zdravstvenim ustanovama.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će vrlo brzo predložiti izmenu zakona kojim će pušačima biti zabranjeno da sede s cigaretom u zatvorenom prostoru, što znači ukidanje soba za one koji bez duvana ne mogu. Uz to, biće predloženo da cigarete višestruko da poskupe da bi dostigle cenu u susednim zemljama, biće inicirana zabrana oglašavanja duvana, a po ugledu na Evropu biće predložena zabrana paljenja cigarete i u zatvorenom prostoru i na javnim mestima.

Da se oni koji sada uživaju sedeći u duvanskom dimu ubrzo ne bi našli na teškim mukama, s obzirom na to da je reč o bolesti zavisnosti, biće proširena mreža savetovališta za borbu protiv pušenja. Pušenje je svetski problem, s obzirom na podatak da će polovina pušača na planeti – oko 650 miliona ljudi umreti od bolesti izazvanih pušenjem.

Statistike pokazuju da je čak 61,7 odsto žitelja Srbije izloženo duvanskom dimu kod kuće, a njih 45 odsto na radnom mestu. Mladi takođe masovno udišu štetni dim cigareta, čak 70 odsto čitave populacije kod nas, a 96 odsto školaraca u toku dana sedi u raznim prilikama u duvanskom dimu. Ipak, najporaznije je što 37 odsto naših lekara, koji bi trebalo druge da „odgovaraju od pušenja” i objašnjavaju pacijentima da će im oboleti pluća, srce i krvni sudovi, u džepu mantila nose paklicu cigareta. Kodeks koji će uskoro biti usvojen i primenjen zauvek će izbaciti pepeljare iz zdravstvenih ustanova.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…