krv.jpgNa Međunarodnoj konferenciji posvećenoj dobrovoljnom davalaštvu koja će se naredne sedmice održati u Kairu boraviće i predstavnici Crvenog krsta Srbije, a osnovna tema biće stanje u ovoj obalsti kao i novine koje se mogu primeniti u našem sistemu dobrovoljnog davalaštva.

Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi u valjevskoj bolnici obezbeđuju se stabilne količine krvi ne samo za redovne potrebe nego i vanredne situacije. Prema rečima načenika transfuziološke službe protekle godine zabeležen je i rast broja dobrovoljnih davalaca na našem području.

U KO u odnosu na ostale regione u Srbiji relativno je visok procenat dobrovoljnih davalaca krvi i kreće se iznad 3%, što je za sada dovoljno.

Statistike govore da je u Srbiji svakih 100 sekundi potreban davalac krvi pa je neophodno podsticati dobrovoljne davaoce. Poslednjih godina beleži se i odličan procenat odziva srednjoškolaca, ali se to kasnije gubi jer više ne postoje velike društvene firme u kojima bi se akcije mogle realizovati. Ove godine akcenat će biti na organizovanju akcija dobrovaljnog davanja krvi u Mesnim zajednicama, ali i na višim školama i fakultetima kojih ima dosta u Valjevu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…