Istrazivaci.jpgAstronomska grupa Društva istraživača Vladimir Mandić Manda privela je kraju pripreme zimskih astronomskih aktivnosti. Zamisao Astronomske grupe je da se ove zime organizuje “škola astronomije” za uzraste ucenika koji tek kreću ili su krenuli u srednju skolu (8. razred osnovne i I, II godina srednje škole). Prvi “cas” astro-škole će biti održan u četvrtak 20. decembra od 20:15 časova, u svečanoj sali Valjevske gimnazije, a planira se da predavanja u tom terminu i ostane svake nedelje.

Razloge za pokretanje astro-škole, u društvu vide u činjenici da u našem obrazovnom sistemu predmet iz oblasti astronomije ne postoji, a to je jedini uzrast koji nas moze predstavljati na nacionalnoj i međunarodnoj astronomskoj olimpijadi.

Škola je osmiljena kao skup predavanja čiji je prvenstveni cilj da zainteresuje mlade za ovu nauku, a kasnije bi oni najzainteresovaniji imali priliku da nastave svoj rad u Astronomskoj grupi i da se dalje usavršavaju. Teme kojima će biti posvećena pažnja su Istorija astronomije, Svetlost kao elektromagnetni talas, Evolucija zvezda, Crne rupe, galaksije, Sunčev sistem, Sateliti, Asteriodi, Komete i mnoge druge. Sva predavanja su interaktivna – praćena slajdovima, projekcijama astro-filmova, posmatranjima i delovima u kojima će i sami učesnici pokazati šta znaju, šta ih interesuje i šta su naučili.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…