infakt__frame.jpg>>>43. p.n.e. Umro Marko Tulije Ciceron, rimski političar, pisac i govornik.

>>>1815. Streljan Mišel Nej, Napoleonov maršal. Za zasluge u odbrani Francuske, u vreme restauracije Luja XVIII, dobio titulu pera. Po povratku Napoleona, u martu 1815, vratio se u njegovu službu i komandovao gardom u bici kod Vaterloa. Posle Napoleonovog poraza uhvaćen u begu, optužen za izdaju i osuđen na smrt.

>>>1857. Rođen srpski slikar Uroš Predić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predstavnik akademskog realizma, majstor portreta, ikona i istorijskih kompozicija. Portretisao gotovo sve istaknute ličnosti Srbije krajem XIX i u prvoj polovini XX veka i izradio više od 1.000 ikona.

>>>1914. Skupština Srbije u Nišu, u I svetskom ratu, usvojila Deklaraciju o ujedinjenju južnih Slovena u zajedničku državu. Prvi put da vlada Srbije jugoslovensko ujedinjenje postavlja kao prioritet državne politike.

>>>1941. Japanski avioni napali pomorsku bazu SAD u Perl Harburu, na Havajima, i uništili dosta aviona i brodova. Napad ubrzao odluku SAD da se uključe u II svetski rat.

>>>1941. Velika Britanija u II svetskom ratu objavila rat Mađarskoj, Rumuniji i Finskoj, zemljama koje su kao članice Trojnog pakta učestvovale u agresiji na SSSR.

>>>1946. Skupština FNRJ donela je Zakon o nacionalizaciji, kojim su obuhvaćena sva veća privatna preduzeća. Tako likvidiran i strani kapital, koji je u industriji i rudarstvu predratne Jugoslavije učestvovao sa oko 50 odsto.

>>>1949. Čang Kaj Šek na ostrvu Tajvan, kuda je sa ostacima svoje vojske pobegao posle poraza od Narodnoslobodilačke armije Kine, proglasio državu i ustanovio vladu.

>>>1965. Vaseljenski patrijarh Atenagora I i papa Pavle VI ukinuli međusobnu ekskomunikaciju dve crkve kojom je 1054. počeo raskol dve hrišćanske crkve.

>>>1970. Ubedljiva pobeda Avamilige, pobornika autonomije Bengala, kasnije Bangladeša, na izborima u Istočnom Pakistanu dovela do duboke krize između Istočnog i Zapadnog Pakistana, koja se naredne godine pretvorila u građanski rat.

>>>1971. Sovjetska vasionska kapsula počela da šalje radio i televizijske signale sa Marsa.

>>>1974. Predsednik Kipra, arhiepiskop Makarios III, trijumfalno dočekan na Kipru, koji je napustio 15. jula 1974, posle državnog udara. Prevrat na Kipru organizovali grčki oficiri, ali nisu uspeli da zadrže vlast.

>>>1975. Indonežanska armija ušla u Istočni Timor gde je, po ukidanju trovekovne portugalske kolonijalne vlasti, izbio građanski rat.

>>>1985. Umro engleski pisac Robert Grejvs, istraživač grčke i jevrejske mitologije.

>>>1988. Predsednik SSSR Mihail Gorbačov objavio u Ujedinjenim nacijama unilateralno smanjenje sovjetskih trupa, tenkova, borbenih aviona i artiljerije.

>>>1988. U zemljotresu u Jermeniji poginulo više od 25.000 ljudi, 12.000 povređeno, pola miliona ostalo bez domova. Uništeno 10 odsto industrije.

>>>1992. Vlada Indije zabranila fundamentalističke pokrete, posle nereda u kojima je poginulo najmanje 400 hindusa i muslimana. Tokom nereda razorena džamija u Ajođi.

>>>1993. Umro Feliks Ufue Boanji, prvi predsednik Obale Slonovače od sticanja nezavisnosti 1960. i jedini afrički predsednik koji je 33 godine neprekidno bio na vlasti.

>>>1995. Sonda sa američkog vasionskog broda Galilej ušla u atmosferu Jupitera i 75 minuta slala podatke pre no što se raspala.

>>>1996. Predsednik Alžira Liamin Zerual potpisom ozakonio ustavne reforme kojima se zabranjuju političke partije zasnovane na religiji.

>>>1997. Posle neuspelih izbora u septembru, u Srbiji ponovljeni
izbori za predsednika. U drugi krug ušli kandidati Socijalističke partije Srbije Milan Milutinović i Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj. Za predsednika 21. decembra izabran Milutinović.

>>>2001. U građanskom ratu u Avganistanu Talibani predali poslednje uporište, Kandahar.

>>>2002. Irak inspektorima UN predao dokument o iračkom oružju za masovno uništenje i o vojnoj industriji, što je zahtevano novembarskom rezolucijom Saveta bezbednosti.

>>>2003. Bivši predsednik Nikaragve Arnoldo Aleman proglašen krivim za prevaru, pranje novca i zloupotrebu javnih fondova i osuđen na 20 godina zatvora.

>>>2004. Hamid Karzai položio zakletvu, kao prvi predsednik Avganistana izabran na slobodnim izborima.

>>>2005. Haški begunac, hrvatski general Ante Gotovina, uhapšen u Španiji, na Kanarskim ostrvima. Bio u bekstvu od jula 2001. zbog optužbi Haškog tribunala za zločine protiv čovečnosti nad Srbima tokom vojne operacije Oluja, 1995.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…