infakt__frame.jpg>>>1632. – Švedski kralj Gustav II Adolf, veliki vojskovodja i vojni reformator, poginuo je u Tridesetogodišnjem ratu u bici kod Licena, u kojoj je njegova vojska potukla snage Protivreformacije pod komandom generala Valenštajna.

>>>1661. – Rodjen je španski kralj Karlos II, poslednji monarh iz dinastije španskih Habsburga. Posle njegove smrti počeo je Rat za špansko nasledje.

>>>1771. – Rodjen je nemački izdavač i štampar Alojz Zenefelder, koji je 1796. pronašao hemijski postupak štampanja, autografiju i litografiju, a 1826. litografiju u više boja.

>>>1787. – Rodjen je Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskog jezika i pravopisa. Izdao je više zbirki narodnih pesama i pripovedaka, prvu srpsku gramatiku [“Pismenica”] i rečnik.

>>>1814. – Rodjen je belgijski proizvodjač duvačkih instrumenata Adolf Saks, koji je 1840. izumeo muzički instrument nazvan po njemu saksofon.

>>>1860. – Za predsednika SAD izabran je Abraham Linkoln, koji je u januaru 1863. proglasio oslobadjanje američkih robova.

>>>1861. – Rodjen je kanadski trener Džejms Nejsmit, koji je 1891. izmislio košarku, kao dopunski sport za igrače američkog nogometa.

>>>1880. – Francuski mikrobiolog Šarl Laveran, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1907, otkrio je uzročnika malarije, ali nije mogao da objasni na koji način dospeva u organizam. Engleski lekar Ronald Ros je 15 godina kasnije utvrdio da malariju prenose komarci.

>>>1893. – U Petrogradu je umro slavni ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, kojeg mnogi smatraju klasikom ruske muzike. Njegovo delo, inspirisano narodnom muzikom, bajkama i ruskom istorijom, obuhvata sve muzičke vrste.

>>>1911. – Predsednik Meksika je postao Fransisko Madero, vodja revolucije protiv diktatora Porfirija Dijasa.

>>>1917. – Posle pet meseci borbi, u Prvom svetskom ratu je pobedom zapadnih saveznika nad Nemcima okončana treća bitka kod belgijskog grada Ipr.

>>>1931. – Održan je antirežimski protestni skup na Beogradskom univerzitetu, nakon kojeg su studenti krenuli u protestnu šetnju Knez Mihailovom ulicom. Policija je uhapsila 13 i ranila šest studenata.

>>>1943. – Sovjetska armija je u Drugom svetskom ratu oslobodila Kijev nakon dvogodišnje nemačke okupacije.

>>>1950. – U Beogradu je osnovan Muzej primenjene umetnosti Srbije.

>>>1964. – U saobraćajnoj nesreći je poginuo Slobodan Penezić Krcun, predsednik vlade Srbije i visoki funkcioner Komunističke partije.

>>>1975. – Na inicijativu kralja Hasana počeo je “Zeleni marš” u kojem je 350.000 Marokanaca sa zastavicama i Kuranom u rukama prešlo u Zapadnu Saharu, tražeći dekolonizaciju te oblasti.

>>>1996. – Bivša jugoslovenska republika Hrvatska postala je 40. član Saveta Evrope.

>>>1999. – Australijanci su na referendumu sa 55 prema 45 odsto glasova odbacili predlog da britanski monarh kao šef države bude zamenjen republikanskim ustrojstvom države.

>>>2001. – Medijski magnat, republikanac Majkl Blumberg izabran je za novog gradonačelnika Njujorka.

>>>2005. – Monsinjor Kiro Stojanov postavljen je u Skoplju u katedrali Presvetog srca Isusovog za skopskog biskupa i apostolskog egzarha u Makedoniji. On je prvi Makedonac koji je posle 104 godine preuzeo rukovodjenje katoličkom crkvom u zemlji.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…