infakt__frame.jpgU valjevskom Domu zdravlja danas je počela vakcinacija protiv gripa za starije od 65 godina života i obolele od hroničnih nezaraznih oboljenja. Svi koji žele da se vakcinišu mogu se javiti svom lekaru, a vakcina ima dovoljno, jer je stiglo 3.700 doza, saopšteno je danas iz ove ustanove.
Vakcinu ne mogu primiti osobe koje su alergične na samu supstancu, živinsko meso, jaja, perje i ako imaju temperaturu. Period imunizacije nakon primanja vakcine je u roku od 2 do 3 sedmice.
U poslednjih 20 godina epidemije gripa kod nas se najčesce javljaju krajem decembra i u toku januara i februara, zato je izuzetno važno preduzeti sve preventivne mere koje treba da ublaže simptome ove izuzetno neprijatne bolesti.

Inače, grip je zarazna bolest koja često napada ceo organizam. Počinje iznenada i može prouzrokovati simptome koji traju duže od dve sedmice. Grip i obična prehlada imaju slične simptome, ali je grip znatno opasniji jer može izazvati komplikacije. Grip se može dobiti preko vazduha od obolele osobe , direktnim kontaktom sa obolelim ili dodirom zaraženih predmeta. Svako može dobiti grip, a i činjenica da ste zdravi i u dobroj formi neće vas sprečiti da ga dobijete. Rizične grupe su starije osobe, odrasli i deca koji imaju dijabetes, astmu ili hroničnu bolest srca, pluća ili bubrega.
Od gripa se nemože oboleti primanjem vakcine, ali pošto se virus gripa stalno menja potrebno je vakcinisati se svake godine. Pre početka sezone gripa SZO identifikuje najaktivnije viruse i uključuje ih u novu formulu vakcine kako bi se pružila najbolja zaštita.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…