infakt__frame.jpg>>>1014. – Posle katastrofe njegove vojske, umro je bugarski car Samuilo, koji je 976. digao ustanak protiv Romeje i osnovao drzavu izmedu Dunava, Korintskog zaliva, Jadranskog i Crnog mora.

>>>1773. – Roden je francuski kralj Luj Filip, nazvan “kralj gradanin”, koji je vladao od 1830. do 1848.

>>>1846. – Roden je americki inzenjer Dzordz Vestinghaus, pronalazac vazdusne kocnice za lokomotive i tramvaje.

>>>1878. – Umro je srpski trgovac i dobrotvor Ilija Milosavljevic Kolarac, jedan od najvecih trgovaca hranom u Evropi, koji je sav imetak zavestao za prosvecivanje naroda.

>>>1887. – Roden je francuski arhitekta i teoreticar svajcarskog porekla Sarl Eduar Zanre, poznat kao Le Korbizje, jedan od najvecih arhitekata 20. veka.

>>>1892. – Umro je engleski pisac Alfred Tenison, majstor forme, koji je pisao neobicno melodicne stihove.

>>>1894. – Roden je srpski pisac Momcilo Nastasijevic, jedna od najsnaznijih pesnickih licnosti srpske literature izmedu dva svetska rata i preteca moderne srpske drame, koji se odlikovao originalnoscu stila i izuzetnom jezickom invencijom.

>>>1903. – Roden je irski fizicar Ernest Tomas Sinton Volton, jedan od pionira nuklearne fizike, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1951. Sa Dzonom Daglasom Kokroftom 1929. razvio je prvi atomski akcelerator.

>>>1908. – Austrougarski car Franc Jozef I proglasio je uz podrsku Nemacke aneksiju Bosne i Hercegovine, u nameri da stvori bazu za dalje prodiranje Austro-Ugarske ka istoku, sto je izazvalo tesku medunarodnu krizu.

>>>1914. – Roden je norveski etnolog i istrazivac Tor Hejerdal, koji je 1947. predvodio sestoclanu ekspediciju “Kon-Tiki”, preplovivsi splavom oko 9.000 kilometara izmedu Perua i pacifickog ostrva Tuamotu blizu Tahitija. Time je dokazao da su drevni narodi mogli da plove iz Juzne Amerike do polinezanskih ostrva. Brodom napravljenim od papirusa, 13 godina kasnije je preplovio Atlantski okean od Maroka do Barbadosa, pokazavsi mogucnost uticaja starih Egipcana na predkolumbovske civilizacije u Americi.

>>>1915. – Muckim napadom sa leda na Srbiju, suocenu s ofanzivom nemackih i austrougarskih trupa, Bugarska se ukljucila u Prvi svetski rat na strani Centralnih sila.

>>>1927. – U filmu “Pevac dzeza”, premijerno prikazanom u Njujorku, prvi put se cuo glas glumca, sto je oznacilo pocetak ere zvucnog filma.

>>>1937. – Drustvo naroda je osudilo agresiju Japana na Kinu, ali to nije imalo nikakve prakticne posledice za agresora.

>>>1976. – Vojna hunta u Tajlandu srusila je vladu Senija Pramoda, a vojska je na univerzitetu u Bangkoku masakrirala veliki broj studenata.

>>>1989. – Umrla je americka filmska glumica Bet Dejvis, koja je snimila vise od 80 filmova i ostvarila niz velikih dramskih uloga.

>>>1990. – Umrla je prva zena ratni pilot kod nas Marija Drazenovic-Dordevic, koja je u sastavu 113. lovackog puka ucestvovala u Drugom svetskom ratu u borbama na Sremskom frontu. Letacki ispit polozila je sa samo 15 godina.

>>>1994. – Prosavsi kroz demilitarizovanu zonu pod kontrolom mirovnih snaga UN u blizini Sarajeva, snage sarajevske muslimanske vlade ubile su cetiri medicinske sestre i 16 srpskih vojnika.

>>>2000. – Bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic priznao je na Radio-televiziji Srbije izborni poraz i cestitao pobedu novom sefu drzave Vojislavu Kostunici.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…