infakt__frame.jpgU mnogim gradovima u Srbiji od danas počinje kampanja za zakonsku zabranu telesnog kažnjavanja dece pod nazivom “Uvek milom, nikad silom” i za detinjstvo bez kazne – za život bez nasilja.

Inicijativu za zakonsku zabranu i zaštitu dece od telesnog kažnjavanja, uz podršku Save the Children i UNICEF-a, pokreće osamnaest organizacija – inicijatora, i oko pedeset organizacija koje podržavaju zahtev ukazujući da telesno kažnjavanje ugrožava zdravlje, integritet i dostojanstvo deteta, ostavlja trajne posledice i često dovodi do nasilnog ponašanja odraslih koji su bili zlostavljani kao deca.

Postojeći domaći zakonski propisi i medjunarodne konvencije, prevashodno Konvencija UN o pravima deteta, obavezuju državu da zaštiti dete od svih vidova telesnog, seksualnog i emocionalnog zlostavljanja, zanemarivanja i eksploatacije. Iako postojeće zakonodavstvo zabranjuje podvrgavanje deteta ponižavajućim postupcima i kaznama koje vredjaju njegovo dostojanstvo, još uvek ne postoji izričita zabrana telesnog kažnjavanja kao načina vaspitavanja dece, niti se postojeće zakonske mere efikasno sprovode..

U Manifestu usvojenom septembra 2007, Inicijativa za zakonsku zabranu i zaštitu dece od telesnog kažnjavanja u Srbiji zahteva zakonsku promenu i uspostavljanje mehanizama za njeno sprovodjenje u praksi, aktiviranje svih nadležnih na promeni svesti o telesnom kažnjavanju dece, i programe za obrazovanje odraslih o nenasilnim metodama vaspitavanja. Zakonska zabrana telesnog kažnjavanja dece odnosi se na sva okruženja, a posebno na porodicu i ustanove socijalne zaštite.

Prema podacima UNICEF-a, u Srbiji je 73% dece od 2-14 godina podvrgnuto nekom obliku psihičkog ili telesnog kažnjavanja u okviru porodice: 51% dece je izloženo lakšim, a 7% teškim oblicima telesnog kažnjavanja. Rezultati istraživanja Save the Children ukazuju da 71% dece u ustanovama za decu bez roditeljskog staranja doživljava pretnje telesnim kažnjavanjima, dok je između 60 i 70% dece doživelo neki od vidova telesnog kažnjavanja.

Deo dugoročne kampanje u koju su pozvani da se uključe svi nadležni je i sprovodjenje istraživanja na osnovu kojih bi se sprovodila efikasna prevencija telesnog kažnjavanja dece kao ustaljene vaspitno-disciplinske metode.
Izričita zakonska zabrana telesnog kažnjavanja dece postoji u zakonima 18 zemalja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…