Bolnica 2.jpgStručni sastanak čija je osnovna tema “Značaj prepoznavanja, dijagnostike i savremenog lečenja osteoporoze” održaće se 18. septembra u 14 sati u Narodnom muzeju u Valjevu.

Na skupu će govoriti dr Radmila Mihajlović o Aktivnoj ulozi lekara opšte medicine, dr Olgica Ranković – Put do dijagnoze i pravilnog lečenja osteoporoze i doc. dr Nada Vujasinović Stupar
“ Jedna tableta, jednom mesečno”. Nakon stručnih predavanja predviđena je i diskusija učesnika na ovu temu.

Osteoporoza je oboljenje kostiju. Najčešće se javlja kod žena i muškaraca starijih od 50 godina. Kosti postaju porozne i krte i lako pucaju. Osobe sa osteoporozom su izgubile suviše kalcijuma iz kostiju.

Odrasloj osobi preko 50 godina starosti potrebno je oko 1500 mg kalcijuma svaki dan da bi sačuvali koštanu masu i smanjili rizik od preloma. Da bi uneli ovu količinu kalcijuma, potrebno je da osoba uzima balansirane obroke, jedete hranu bogatu kalcijumom kao što su mlečni proizvodi (prvenstveno sir i jogurt). Dve čaše mlijeka će obezbijediti 600 mg kalcijuma plus vitamin D, koji pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum. Potrebno je i ograničiti unos alkohola i kofeina, smanjiti ili prestati sa pušenjem, kao i biti fizički aktivan.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…