infakt__frame.jpgŠkolska godina za oko 850.000 učenika u Srbiji počela je danas, a u klupe prvi put je selo oko 76.000 đaka prvaka. Prvi školski dan u većini škola protekao je uz tradicionalnu dobrodošlicu i priredbe u čast đaka prvaka. Prema podacima Školske uprave Valjevo, u školskoj godini 2007/08 u prvi razred osnovne škole poći će 824 dece, nešto više nego prošle godine. Najviše đaka prvaka upisano je u OŠ “Andra Savčić”, 136. Inače, na teritorijiu opštine Valjevu u poslednjih nekoliko godina beleži se konstatnan porast broja dece upisanih u prvi razred OŠ.

Prema pravilnicima o kalendaru rada za ovu školsku godinu, prvo polugodište trajaće do 28. decembra, a potom će đaci na zimskom raspustu biti od 31. decembra ove do 21. januara 2008. godine. Učenici će, pored zimskog i letnjeg raspusta, imati i mini prolećni, uskršnji odmor, od 25. aprila do 5. maja.

Dan prosvetnih radnika, 8. novembar, biće obeležen radno, a isto tako će u drugom polugodištu biti proslavljen Savindan. Đaci i zaposleni u školi imaju pravo da izostanu na prvi dan krsne slave, na prvi dan Božića i u dane uskršnjih praznika. Islamski vernici ne moraju ići u školu na prvi dan Ramazanskog bajrama Kurbanskog bajrama, a oni koji pripadaju jevrejskoj zajednici – na prvi dan Jom Kipura. Školsku godinu prvo će završiti maturanti gimnazija, koji će se raspustiti 22. maja, a sedam dana kasnije i učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih škola. Ostali srednjoškolci otići će na letnji raspust 19. juna. Osmaci će školsku godinu završiti 29. maja, dok će osnovci od 1. do 7. razreda nastavu pohađati do 12. juna, kada i za njih počinje letnji raspust.

Izdavači udžbenika tvrde da su knjige ove godine odštampane na vreme, a kada su u pitanju sindikalne organizacije koje okupljaju prosvetare, pojedine asocijacije zakazale su štrajkove već za početak septembra. Ministar prosvete Srbije Zoran Lončar izjavio je da će protokol o platama, koji je vlada potpisala sa prosvetnim radnicima, biti sprovoden u celosti, a da će do kraja septembra početi razgovori o potpisivanju novog protokola za 2008. godinu.

Saobraćajna policija apeluje na vozače i pešake da poštuju pravila saobraćaja i signalizaciju, posebno u zonama škola…

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…