infakt__frame.jpgPlastične kese najčešće završavaju na deponiji, gde ostaju nepromenjena hiljadama godina. jer se plastika ne raspada. Pomešano sa plastičnim proizvodima, đubre na deponijama ne može da se raspadne tokom vremena. I sve to stvara velike probleme ser se otpad gomila, a deponije postaju prenatrpane. Ono što je novina na našem tržištu i što je za sada pionirski posao je početak proizvodnje bio kesa od kukuruznog skrobakoje se raspadaju u periodu do 90 dana.

Na srpskom tržištu za sada se prizvode dve vrste kesa, uglavnom za prehrambenu industriju i za velike hipermarkete. Troškovi proizvodnje biorazgradljivih kesa nešto su veći nego kod proizvodnje standardnih kesa, ali se i to može rešiti štampanjem reklama.

Plastika danas predstavlja ogroman problem u našoj zemlji jer još uvek nema tehnologija za njenu masovniju reciklažu. Tendencije zemalje evropske unije idu ka potpunom izbacivanje plastične ambalaže i korišćenju staklene.

Šansa Srbije da očuva prirodnu sredinu je i u uvođenju tehnologija za proizvodnju biorazgradljivih ambalaža. Proizvodnja bio kesa za sada je na samom početku i sve sirovine se uvoze.

Srbiju očekuje i usvajanje još oko 17 hiljada standarda EU kao bi naši proizvodi mogli biti plasirani na tržišta zemalja Evrope.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…