infakt__frame.jpgValjevski Dom zdravlja bio je jedan od 25 zdravstvenih ustanova u Srbiji uključen u projekat Unapređenja preventivnih zdravstvenih usluga. Osnovni cilj projekta bio je poboljšanje preventivnih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti celokupnog stanovništva Opštine. Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Evropske agencije za razvoj, a finansiran je od strane Evropske unije.

Statisike pokazuju da je najveći problem na području našeg regiona gojaznost. Kod velikog broja pacijenata koji su se obratili Preventivnom centru ili su se odazvali organizovanim akcijama zabeležene su povišene vrednosti holesterola i triglicerida. Primećeno je i da se valjevci izuzetno malo bave fizičkim aktivnostima.

Zaključak lekara i sestara Preventivnog centra je da građani do sada nisu imali naviku da odlaze kod lekara kada su zdravi. Brojne akcije i pozivi rezultirali su značajno povećanim interesovanjem u odnosu na početak, što je i osnovni cilj Preventivnog centra – da građani shvate da svoje zdravlje moraju redovno kontrolisati.

Preventivni centar Doma zdravlja Valjevo nedavno je nagrađen za sprovođenje skrininga na karcinom debelog creva.

Za tri godine, koliko projekat traje, u Srbiji je otvoreno 25 preventivnih centara. Novoformiran Sektor za programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja će preuzeti koordinaciju rada centara za prevenciju i njihov dalji razvoj u okviru tekuće reforme. U ministarstvu zdravlja u planu je da do 2010. godine budu otvoreni preventivni centri u svim domovima zdravlja Srbije.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…