suncokreti.jpgMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je da višenedeljna suša sve više uzima danak, ali da očekuje i da će sa smanjenjem prinosa kukuruza za oko 30 odsto biti obezbeđene bilansne potrebe do iduće godine.

Milosavljević je RTS-u rekao da Srbija neće biti ugrožena problemom snabdevanja hranom stanovništva, iako su mnoge kulture ugrožene, počev od kukuruza i soje i da se primećuju i štete na suncokretu i šećernoj repi i na mladim zasadima voća.

Ministar Milosavljević je istakao da ove godine suša ima karakteristike elementarne nepogode, da je nemoguće u ovom trenutku proceniti kolike su te štete i da bi padavine [bez nevremena] znatno popravile stanje nekih useva.

On je upozorio da moramo da razmišljamo o velikim infrastrukturnim ulaganjima da bi se posledice globalnog otopljavanja izbegle i ublažile i da će Ministarstvo, verovatno, krajem avgusta i početkom septembra imati kompletan uvid u stanje svih ovogodišnjih useva i predložiti mere za ublažavanja dela štete.

Milosavljević je ocenio da su velike štete i od požara i da se direktne već sada mere sa više od pola milijarde dinara, a da postoje i indirektne u smislu uticaja na klimu i ukupnu vegetaciju.

On je podsetio da je na sednici Vlade Srbije zaključeno da se i u budžetu i u sredstvima Nacionalnog investicionog plana za iduću godinu obezbede sredstva za “zanavljanje flore” na mestima na kojima je bilo požara i gde su šume izgorele.

Navodnjavanje i ukupna vodoprivreda moraju da postanu prioritet kada je infrastruktura u pitanju, naglasio je Milosavljević, podsetivši da je ove godine potpisan ugovor sa Svetskom bankom o kreditnoj liniji i da će oko 50 miliona evra “otići u projekte vodosnabdevanja i vodoprivredne objekte”.

On je naveo da su sredstva između dve-tri i pet milijardi dolara optimalna da bi se sva postojeća infrastruktura stavila u funkciju.

Milosavljević je najavio da će se raditi i na tome da se podrže poljoprivrednici i farmeri da nabave mobilne sisteme za navodnjavanje i da je sreća što je Srbija bogata vodnim potencijalima.

Ministar Milosavljević je rekao da su usvojene sve uredbe koje omogućavaju trošenje novca ovogodišnjeg agrarnog budžeta, koji premašuje 26 milijardi dinara i da očekuje da će do kraja nedelje biti distribuiran “Mali informator” svim registrovanim gazdinstvima o tome na šta imaju pravo i za kolika sredstva mogu da konkurišu.

On je najavio kratkoročne i dugoročne kredite u istom nivou kao i prošle godine i sredstva za obnovu poljoprivredne mehanizacije, podsticaje za višegodišnje zasade voća, vinove loze, hmelja i regrese za stoku i dodao da su obezbedjene i premije za meso, radi povećanja poljoprivredne proizvodnje.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…