infakt__frame.jpgZakonom o šumama zabranjeno je loženje vatre u šumi i blizu šume,
Zabranjeno je bacati bilo kakve otpatke u šumu,
Zabranjeno je i korišćenje šumskih puteva bez saglasnosti korisnika….
Kada bi se pridržavali ovih i drugih propisa, bile bi smanjene milionske štete od šumskih požara, štete koje pričinjavamo sami sebi, štete koje pričinjavamo budućim generacijama,
jer, sve požare prouzrokujumo mi, direktno ili indirektno, a priroda naplaćuje sve sa visokim kamatama, pa nema razloga da se čudimo odakle ovako visoke temperature,ili, otkuda poplave, klizišta ………..
Poštovani Valjevci,
Stepen ugroženosti od požara valjevskih šuma, posebno u planinskom delu, je izuzetno veliki i zato svaku nepravilnost ako primetite, odmah prijavite nadležnom organu, šumaru, šumarskom inspektoru, MUP-u….Kada vidite komšiju da pali vatru, izletnika da vozilom ide u šumski kompleks, loži vatru ili …. Prijavite. Dovoljno je da prijavite broj registarskih tablica, vrstu auta, vreme…Sve to je bolje nego da izgori šuma blizu Vaše kuće, ili pak strada i Vaša imovina, jer, nikada se nezna.

Informacije prosledio Diplomirani inženjer šumarstva Dragić Tomić

Izvod iz Zakona o šumama

(Objavljen u “Sl. glasniku RS”, br. 46/91, 83/92, 53/93, 54/93, 67/93, 48/94 i 54/96)

Član 67.

Zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume podizati krečane, poljske ciglane i druge objekte sa otvorenom vatrom, kao i loženje otvorene vatre ……..

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, lica koja se iz opravdanih razloga zadržavaju u šumi (šumski radnici, turisti i dr.) mogu da lože otvorenu vatru u šumi samo na odredjenim i za to obezbedjenim mestima, pridržavajući se mera sigurnosti koje propisuje korisnik šuma.

Član 40.

Zabranjeno je …………… kresanje lisnika; sakupljanje šumskih plodova, lekovitog bilja, šušnja i mahovine; korišcenje kamena, šljunka, peska, humusa, zemlje i dr……………………. uništavanje ili oštećivanje oznaka i graničnih znakova; odlaganje smeća i otpadaka …..

Član 52. Stav 2.

Šumske saobracajnice mogu da koriste …………… i gradjani pod uslovima utvrdjenim opštim aktom korisnika šuma.

Šlan 36.

………..sopstvenici šuma su duzni da izvrše pošumljavanje pozarista,

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…