infakt__frame.jpg1419. – Upadom Husita u Gradsku većnicu u Pragu i izbacivanjem kroz prozor članova praške gradske uprave sastavljene od Nemaca, u Češkoj je izbio husitski ustanak.

1511. – Rođen je italijanski slikar, arhitekta i pisac Đorđo Vazari, jedan od prvih teoretičara istorije umetnosti. Radio je na mnogim građevinama i naslikao veliki broj fresaka i slika u rimskim i firentinskim crkvama i palatama.

1771. – Umro je engleski pisac Tomas Grej, pesnik klasicističke škole, kojeg ljubav prema prirodi, dubina osećanja i simpatije za običnog čoveka čine pretečom romantizma. Njegovu romantičnu pesmu “Bard” na srpski jezik prepevao je Jovan Jovanović Zmaj.

1784. – Umro je francuski filozof i pisac Deni Didro. Bio je veoma kritičan prema svakoj vrsti religioznosti. Nosilac je prosvetiteljske ideje u predrevolucionarnoj Francuskoj, bio je inspirator i glavni urednik velike francuske “Enciklopedije”, objavljene između 1751. i 1772. u 28 tomova.

1818. – Rođena je engleska književnica irskog porekla Emili Bronte, koja se proslavila romanom “Orkanski visovi”.

1863. – Rođen je američki automobilski magnat Henri Ford, proizvođač i konstruktor koji je najviše doprineo naglom razvoju automobilizma. Počeo je kao kovač, ali je vremenom uspeo da izgradi čitavu industrijsku imperiju. Prve “benzinske kočije” konstruisao je 1896, a od 1899. bavio se proizvodnjom automobila, kasnije i traktora. Prvi je uveo serijsku proizvodnju, kao i povoljno kreditiranje kupaca ustrojeno tako da prosečnom građaninu SAD automobili budu dostupni. Godine 1908. stvorio je “model T”, “narodni automobil” koji je motorizovao Ameriku.

1898. – Rođen je engleski vajar Henri Mur, jedan od najvećih skulptora 20. veka, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1898. – Umro je nemački državnik Oto fon Bizmark, nazvan “gvozdeni kancelar”, koji je “krvlju i gvožđem” ujedinio nemačke države.

1912. – Umro je japanski car Meiđi tokom čije vladavine je Japan preobražen u modernu državu. Bio je to početak velike imperijalne ekspanzije te zemlje.

1921. – Skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donela je “Zakon o zaštiti države”, kojim je Komunistička partija Jugoslavije kao prevratnička organizacija, sklona terorističkim metodama, stavljena van zakona, njeni poslanici lišeni mandata, a propaganda komunizma proglašena zločinom.

1930. – Urugvaj je u Montevideu, pobedom u finalu Prvog svetskog fudbalskog prvenstva nad Argentinom sa 4:2, postao prvi svetski šampion. Prethodno je u polufinalu sa 6:1 pobedio Kraljevinu Jugoslaviju, sastavljenu samo od igrača iz Beograda pošto su klubovi iz Zagreba, Sarajeva i Subotice odbili da daju fudbalere. Jugoslovenska reprezentacija je povela s 1:0, potom im je poništen regularan drugi gol, a onda je sudija priznao Urugvaju izjednačujući gol, postignut pošto je jedan policajac ubacio u teren loptu prethodno izbačenu u aut.

1945. – Američku krstaricu “Indijanapolis” potopila je japanska podmornica, usmrtivši više od 800 ljudi.

1948. – Pod pritiskom komunista, čija je dominacija postajala sve očiglednija, mađarski predsednik Zoltan Tildi prinuđen je da podnese ostavku.

1966. – Engleska je pobedom nad Nemačkom rezultatom 4:2 u finalu svetskog fudbalskog prvenstva odigranom na londonskom stadionu “Vembli” prvi put postala prvak sveta.

1971. – U japanski putnički “Boing 727” udario je borbeni avion, izazvavši smrt 162 ljudi.

1974. – Turska, Grčka i Velika Britanija potpisale su sporazum o prekidu vatre na Kipru.

1975. – U Helsinkiju je počela Konferencija o evropskoj bezbednosti i saradnji koja je okupila državnike 35 zemalja, uključujući lidere S S S R i SAD. Glavni cilj skupa bilo je osiguranje mira u Evropi.

1980. – Posle 74 godine britansko-francuske kolonijalne uprave, pacifički arhipelag Novi Hebridi stekao je nezavisnost pod imenom Republika Vanuatu.

1989. – General Vojćeh Jaruzelski napustio je posle osam godina položaj šefa vladajuće komunističke partije, a novi lider poljskih komunista postao je njegov prijatelj i štićenik Mječislav Rakovski.

1990. – Član britanskog parlamenta, konzervativac Ian Gau, blizak saradnik Margaret Tačer, poginuo je u eksploziji bombe koju je u automobil podmetnula Irska republikanska armija.

1993. – Lideri bosanskih muslimana [Bošnjaka], Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini, postigli su na mirovnim pregovorima u Ženevi dogovor o “uniji”, prema kojem bi BiH činile tri etničke republike.

1997. – Dvojica arapskih islamskih terorista – samoubica, usmrtili su u Jerusalimu 18 ljudi.

1999. – Američka vojska zvanično je okončala operacije u Panami, posle stogodišnjeg prisustva u toj zemlji Centralne Amerike, koju su SAD i osnovale radi efikasnije kontrole nad Panamskim kanalom.

2003. – Poslednja “buba” sišla je sa proizvodne trake u Meksiku – “folksvagen” broj 21.529.464, koliko ih je za 68 godina proizvedeno u Nemačkoj i drugim zemljama, čime je okončana istorija najduže proizvodjenog automobila.

2004. – U eksploziji gasovoda u belgijskoj industrijskoj zoni Gislengijen, 30 kilometara jugozapadno od Brisela, poginulo je 14 ljudi.

2005. – Potpredsednik Sudana, bivši lider pobunjenika Džon Garang, poginuo je u udesu helikoptera u južnom delu zemlje.

2006. – Najmanje 60 ljudi, među kojima su 37 bila deca, je poginulo prilikom izraelskog bombardovanja južnolibanskog sela Kana.

– Srpska pravoslavna crkva danas slavi svetu velikomučenicu Marinu, u narodu ovaj praznik najčešće nazivaju Ognjena Marija. U pitanju je hrišćanska mučenica koja je postradala zbog svojih nepokolebljivih uverenja u vreme rimskog cara Dioklecijana. Kod Srba ona uziva posebno poštovanje.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…