infakt__frame.jpgNezaposleni koji žele da pokrenu sopstveni biznis uskoro će moći da konkurišu za dobijanje po oko 1.600 evra bespovratne finansijske pomoći od države. Za ovu svrhu namenjeno je 700 miliona dinara, što bi pomoglo da sopstveni posao pokrene oko 5.000 ljudi.
Radnici koji dobiju taj novac biće obavezni da posao koji pokrenu pomoću ovih para rade najmanje dve godine i da isto toliko uplaćuju doprinose za socijalno osiguranje za zaposlene u radnjama koje otvore.
Oni kojima ova suma nije dovoljna od septembra će moći da konkurišu za start ap kredit kod Fonda za razvoj u visini od 5.000 do 30.000 evra, s tim što će mlađi od 30 godina moći dobiti do 15.000 evra kredita bez hipoteke, a stariji od 30 godina do 30.000 evra, ali uz hipoteku. Preko Fonda za razvoj, a od septembra će se odobravati i mikrokrediti za nezaposlene. Prednost će imati viškovi zaposlenih, a na ime mikrokredita takođe će se odobravati sume između 5.000 i 30.000 evra.
Za obe ove vrste kredita u budžetu je predviđena po jedna milijarda dinara. Razvoj preduzeća u nerazvijenim regionima biće iz budžeta pomognut sa 1,3 milijarde dinara, a projekat „Otpremninom do posla“ sa 80 miliona dinara.
Inače, prioritet Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja kada je o zapošljavanju reč biće mladi do 30 godina.
Sledeći na listi prioriteta biće nekvalifikovani. Njih je blizu 300.000. Za njih će se, kažu u ministarstvu, organizovati obuke i dokvalifikacije. A da bi se znalo u šta ih je najbolje prekvalifikovati, prvo će se uraditi prognoza o kretanjima na tržištu rada da bi se saznalo koje profile radnika kod nas poslodavci uopšte traže. Kako je za Blic rekla Radmile Katić-Bukumirić pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja ta prognoza biće i dobar putokaz za upisnu politiku u srednje škole i na fakultete.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…