infakt__frame.jpgU Srbiji veoma toplo, sa slabim južnim vetrom. Jutarnja temperatura u intervalu od 15 do 23, u južnom Banatu oko 25 stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od 35 do 40 stepeni.

U Srbiji će se nastaviti period veoma toplog i sunčanog vremena. Duvaće pretežno slab južni vetar. Najviša dnevna temperatura biće uglavnom od 36 do 42 stepena.

Iduće nedelje, u utorak se očekuje osveženje uz osetan pad temperature i pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom koje će prvo zahvatiti severne i severozapadne predele.

Slično vreme biće i u Beogradu u narednih sedam dana.

U Srbiji u sredu sunčano i vrlo toplo. Vetar slab, jugoistočni. Minimalna temperatura od 15 do 25 stepeni C, maksimalna dnevna od 33 do 39 stepeni C.

Srbiju do kraja sedmice očekuje ekstremni klimatski događaji, pošto će temperature biti 10 do 14 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Klimatolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Smilja Đorđević je ukazala da na teritoriju Srbije i Balkanskog poluostrva prodire izuzetno topao vazduh sa područja Afrike, nošen jugozapadnom strujom, koja utiče na vremenske prilike u našoj zemlji.

U periodu do 22. jula, u celoj Srbiji očekuju se maksimalne i minimalne dnevne temperature znatno iznad prosečnih dnevnih vrednosti za ovo doba godine, objasnila je Đorđević.

Prema njenim rečima, otežavajuća okolnost je trajanje uzastopno vrelih dana, odnosno pojava “toplotnih talasa” u celoj zemlji, koji podrazumevaju maksimalne dnevne temperature više od pet stepeni iznad proseka više od pet dana uzastopno.

Najtopliji julski dan u Srbiji do sada bio je 22. jul 1939. godine, kada je u Kraljevu izmereno 44,3 stepena Celzijusa, a u Beogradu najtopliji dan bio je 4. jul 2000. godine, kada je izmereno 40,5 stepeni.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do 22. jula u Srbiji će preovlađivati sunčano i veoma toplo vreme, s temperaturom između 36 i 42 stepena. Najtopliji dani u Beogradu biće četvrtak i petak, sa maksimalnom temperaturom oko 40 stepeni.

Svim hroničnim bolesnicima lekari poručuju da se ne izlažu suncu od 10 do 16 časova. Ako se boravi na otvorenom, potrebno je nositi laganu, lepršavu odeću i piti dosta tečnosti. Lekari preporučuju i laganu, nezačinjenu hranu. Ne preporučuje se hladna gazirana pića i velike količine kafe. Kada se ukoljučuju klima uređaji, treba voditi računa da razlika između unutrašnje i spoljne temperaure ne bude veća od 7 stepeni.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…