infakt__frame.jpgNajpre moram reci da mi se ova inicijativa jako dopada.
Imam samo par pitanja. Ako sam dobro razumela clanove saveta bira Skupstina, pa mi se logicno namece pitanje kada ce to biti formiran ovaj Savet, i jos vaznije pitanje kada ce on moci da pocne sa radom, ako imamo na umu da Valjevo vec duze vreme nema pomenutu Skupstinu, kao i ako imamo na umu opravdanu predpostavku da lokalnih izbora nece biti bar do kraja godine.
I drugo pitanje, ili mozda bolje sugestija, a koja se tice jezika kojim je pisan predlog Odluke o Savetu za razvoj i zastitu lokalne samouprave. Naime, citajuci predlog ovog dokumenta primetila sam da je na nekoliko mesta podvucen princip rodne ravnopravnosti i jednakih mogucnosti, pa shodno tome smatram da bi i sam pisani tekst trebao da se pridrzava ovih principa, jer u suprotnim (meni bar tako izgleda) pominjanje principa rodne ravnopravnosti deluje samo kao forma koju je neko / najverovatnije donator/ trazio da se ispuni. Dakle, moj predlog, odnosno sugestija je da se, gde god je to moguce upotrebljava jezik koji uvazava i muski i zenski rod . Npr. Predsednik/Predsednica; clan/clanica; predstavnik/predstavnica; odbornik/odbornica, kandidat/kandidatkinja i sl.
Tek kada bude ispunjen ovaj osnovni uslov rodne ravnopravnosti prilikom pisanja samog predloga Odluke, mozemo govoriti o postovanju principa rodne ravnopravnosti, a da to ne bude samo forme radi.
srdacan pozdrav
Natasa Perisic/Pavlovic
Predstavnica Srbije u Radnoj Grupi za ravnopravnost polova pri Paktu za Stabilnost

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…