infakt__frame.jpgStručnjaci ukazuju da je u Srbiji tri puta više narkomana nego pre deset godina, a osnovni razlozi su niska cena i velika dostupnost narkotika. U Srbiji ne postoje tačni podaci o zavisnicima od droge, ali se pretpostavlja da se taj broj kreće izmedju 30.000 i 100.000.

Starosna granica zavisnika u poslednjih desetak godina značajno je pomerena ka mlađem uzrastu i u trenutku javljanja na lečenje oko 90 odsto registrovanih je mlađe od 30 godina, dok se prvo uzimanje psihoaktive supstance beleži već sa 13 ili 14 godina.

Poslednjih godina je među intravenskim ovisnicima uočen pad broja zaraženih HIV virusom, ali je istovremeno značajno povećano obolevanje od hepatitisa C, koji je registrovan kod 38 do 60 odsto zavisnika.

Odgovor zajednice na problem droge do sada nije bio strateški koncipiran na nivou države i iz tih razloga je krajem 2004. Vlada Srbije formirala komisiju za prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci (droga i alkohol), čiji je osnovni zadatak bio izrada prve Strategije za borbu protiv droge u Srbiji za period od 2008. do 2012. godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…