infakt__frame.jpg>>>1494. – Kolonijalne sile Portugalija i Španija potpisale su u Tordesiljasu sporazum o podeli novootkrivenih zemalja, prema kojem su teritorije istočno od 50. stepena geografske dužine [zapadno od Griniča] pripale Portugaliji a zapadno od te linije Španiji.

>>>1502. – Rođen je italijanski rimokatolički sveštenik Ugo Buonkompanjo, papa Grgur XIII od 1572. do 1585, koji je podsticao francuske rimokatolike na zločine i blagoslovio pokolj hugenota u Vartolomejskoj noći 1572.

>>>1523. – Posle pobede nad Dancima, Gustav Vasa proglašen je kraljem Švedske pod imenom Gustav I.

>>>1848. – Rođen je francuski slikar Pol Gogen, jedan od najvećih slikara 19. veka, čiji je umetnički pogled izgrađen na protivstavu impresionističkom shvatanju.

>>>1861. – U američkom gradu Nju Orleans izvedena je prva predstava striptiza u kojoj se jedna balerina svlačila uz oskudno osvetljenje.

>>>1862. – SAD i Velika Britanija potpisale su sporazum o suzbijanju trgovine robljem.

>>>1896. – Rođen je mađarski državnik Imre Nađ, premijer od 1953. do oktobra 1956, kad je u Mađarskoj izbila antikomunistička pobuna.

>>>1905. – Norveški Storting [parlament] doneo je odluku o odvajanju Norveške od Švedske.

>>>1917. – Rođen je američki filmski glumac, pevač i zabavljač Dino Pol Kročeti, poznat kao Din Martin, koji je početnu slavu stekao u tandemu s komičarem Džerijem Luisom, s kojim je snimio 18 filmova.

>>>1935. – Umro je srpski hemičar Sima Lozanić, prvi rektor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije. Izučavao je organsku hemiju, agrikulturnu hemiju i mineralne sirovine.

>>>1938. – Studenti Beogradskog univerziteta organizovali su akademiju posvećenu odbrani Čehoslovačke od Nemačke, pod parolom “Vernost za vernost”.

>>>1939. – Kralj Džordž VI postao je prvi britanski monarh koji je stupio na tlo SAD, bivše kolonije Velike Britanije.

>>>1940. – Nemačka je u Drugom svetskom ratu okončala okupaciju Norveške.

>>>1942. – Posle niza ogorčenih bitaka, u Drugom svetskom ratu je počeo završni nemački napad na Krim radi zauzimanja Kerča i Sevastopolja.

>>>1942. – Okončana je četvorodnevna bitka za pacifička ostrva Midvej, u kojoj su Amerikanci naneli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svetskom ratu.

>>>1942. – U Jajincima je streljan srpski slikar jevrejskog porekla Bora Baruh, koji je zarobljen kao učesnik narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu.

>>>1944. – Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije stigao je u Drugom svetskom ratu na ostrvo Vis.

>>>1948. – Predsednik Čehoslovačke Eduard Beneš podneo je ostavku, ne želeći da potpiše novi ustav prema kojem je zemlja postala komunisticka država.

>>>1967. – Trećeg dana izraelsko-arapskog rata izraelske snage izbile su na Suecki kanal.

>>>1971. – Sovjetski vasionski brod “Sojuz II” spojio se u orbiti oko Zemlje sa svemirskom stanicom “Saljut”.

>>>1973. – Kancelar Zapadne Nemačke Vili Brant doputovao je u Izrael, kao prvi zapadnonemački lider koji je posetio jevrejsku državu.

>>>1974. – U Ivanjici je puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji za međukontinentalne telefonske linije i TV programe.

>>>1980. – Umro je američki pisac Henri Miler, koji je strasno osporavao društvene konvencije i veličao seks i umetnost.

>>>1981. – Izraelski avioni su razorili irački nuklearni reaktor “Osirak” blizu Bagdada.

>>>1988. – U Bangladešu je usvajanjem ustavnog amandmana islam proglašen državnom religijom, a jake policijske snage stavljene su u stanje pripravnosti radi sprečavanja protesta protivnika amandmana.

>>>1990. – Predstavnički dom parlamenta SAD izglasao je zabranu prodaje računara i telekomunikacione opreme S S SR-u dok Moskva ne otpočne pregovore o nezavisnosti Litvanije.

>>>1995. – Predsednik Tajvana Li Teng Hui stigao je u Kaliforniju kao prvi šef te međunarodno nepriznate države koji je stupio na tlo SAD, doduše u formalno “privatnoj poseti”, ali i to je izazvalo ogorčenu reakciju Kine.

>>>1996. – Vojna hunta Mjanmara [bivša Burma] donela je zakon kojim je ućutkala Nacionalnu ligu za demokratiju, glavnu opozicionu partiju pod vođstvom Aung San Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

>>>1999. – U napadu avijacije NATO sa sedam projektila je uništena farma ovaca u selu Podgorac kod Boljevca, na kojoj je ubijeno troje civila, među kojima dve žene, a u napadu na novosadsku rafineriju nafte, na koju je izbačeno više od 100 bombi, u obližnjem naselju “Šangaj” na kućom pragu je ubijen radnik “Novkabela” Milan Bajić. Agresorski avioni napali su i ciljeve, mahom civilne, u Pančevu, Beogradu, Vrdniku, Rumi, Kraljevu, Jagodini, Ćupriji, Gornjem Milanovcu, Sjenici, Podujevu, Peći, Suvoj Reci, Prištini, Štrpcu, Kosovskoj Vitini, Gnjilanu, Dečanima, Prizrenu, Đakovici, Vučitrnu, Štimlju, Dragašu.

>>>2004. – Sud u Ruandi osudio je bivšeg predsednika te afričke zemlje Pastera Bizimunua na 15 godina zatvora, pod optužbom da je stvorio miliciju, proneverio državni novac i podsticao etnički motivisano nasilje.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…