opstinski_sud.jpgSkupština Srbije usvojila je izmene Zakonika o krivičnom postupku, a poslanici su izglasali i odlaganje primene ZKP do 31. decembra 2008, uz obrazloženje da za uvođenje tužilačke istrage nisu stvoreni potrebni materijalni i tehnički uslovi.

Udruženje tužilaca Srbije i Advokatska komora otražili su odlaganje primene Zakonika, sa obrazloženjem da tužilaštva nisu ni kadrovski ni materijalno osposobljena za vođenje istrage. Poslednja sistematizacija u tužilaštvima urađena je 1989.

U okružnom tužilaštvu u Valjevu ističu da jedino oni poseduju službeno vozilo, a da područna tužilaštva to nemaju zbog čegane bi mogli izlaziti na teren kako bi vršili istrage. Tvrde da ni pripreme u policiji nisu završene i da ova služba nema uslove za primenu Zakonika o krivičnom postupku. Ako se zna da je Zakon usvojen u maju prošle godine, postavlja se pitanje zašto te pripreme nisu urađene u proteklih godinu dana?

Tek krajem maja Republičko javno tužilaštvo tražilo je od svih tužilaštava da dostave šta je sve neophodo kako bi Zakon mogao da se primenjuje. Mnogi tvrde da su tužilašva imala do sada vrlo komfornu ulogu i da su se uplašili obima posla.

U proteklih godinu dana organizovano je više seminara za obuku tužioca, ali je negde oko 40% tužilaca i zamenika u Srbiji prošlo obuku. U tužilaštvu smatraju da je obuka trebala biti detaljnija i sveobuhvatnija i da je jedino po tom pitanju tužilaštvo bilo bilo spremno.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…