tinejdzer skolarac.jpgOd 78 državnih i privatnih viših škola koje su podnele zahtev za akreditaciju, dozvolu za rad dobile su 33. Od toga samo dve privatne – Viša poljoprivredna u Bačkoj Topoli i Viša škola za sportske trenere u Beogradu. Za 18 škola je izrečen akt upozorenja, a 27 visokoškolskih ustanova je odbijeno. Tri škole nisu ni podnele zahteve za akreditaciju. Akt upozorenja da otklone nedostatke dobili su i Viša ekonomska škola Prota Mateja Nenadović i Poslovna akademija Valjevo.

Škole koje nisu dobile dozvolu za rad neće moći da upišu brucoše ove godine, dok ostali studenti nastavljaju normalno studiranje. Za godinu dana te škole mogu ponovo da konkurišu, a one kojima je izrečen akt upozorenja imaju rok od tri meseca da otklone nedostatke i zatim ponovo konkurišu. Ako dobiju odobrenje za rad mogu da raspišu konkurs za upis nove generacije brucoša.

Komisija je donosila odluke na osnovu izveštaja recenzenata i obilaskom škola, a vrednovalo se da li su ispunjeni propisani standardi u pogledu prostora, nastavnog kadra i kvaliteta nastavnih planova i programa. Najviše primedbi bilo je na broj nastavnika u stalnom radnom odnosu i prostor. Među školama koje su prošle akreditaciju ima nekih koje nisu dobile odobrenje za pojedine obrazovne profile, tako da samo na taj smer neće moći da upišu brucoše.

Među školama koje su ostale bez akreditacije najviše je onih koje se bave menadžmentom, preduzetništvom i bankarstvom.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…