infakt__frame.jpg>>>1218. – Rodjen je nemački car Rudolf I Habsburg, osnivač dinastije Habsburgovaca, koji je vladao od 1273. do smrti 1291

>>>1672. – Rodjen je engleski pisac i političar Džozef Adison, kojeg su proslavili duhoviti, jasni i jezički elegantni eseji.

>>>1858. – Crnogorci su na Grahovu do nogu potukli znatno jaču tursku vojsku, čiji su stalni napadi na Crnu Goru primorali kneza Danila I Petrovića da uverljivom vojničkom pobedom pokaže i Otomanskom carstvu i ostalim velikim silama da je Crna Gora nezavisna.

>>>1866. – U Srbiji su puštene u promet prve poštanke marke. Istog dana 1874. prve poštanske marke puštene su u promet u Crnoj Gori.

>>>1886. – U Čikagu je 40.000 američkih radnika stupilo u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada, izražene u paroli “tri osmice” – po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja.
1894. – U Srbiji je prvi put svečano proslavljen 1. maj. Proslava je organizovana u Beogradu, Šapcu, Negotinu, Kragujevcu, Požarevcu, Obrenovcu i Bajinoj Bašti. Proslave su poprimile masovni karakter posle osnivanja Glavnog radničkog saveza i Srpske socijaldemokratske stranke 1903.

>>>1978. – Japanski istraživač Naomi Uemura postao je prvi čovek koji je uspeo da sam dopre do Severnog pola.

>>>1993. – Umro je bivši francuski premijer, socijalista Pjer Beregovoa, koji je prethodno pucao u sebe.

>>>1993. – Predsednika Šri Lanke Ranasingea Premadasu u Kolombu je tokom prvomajske proslave bombom ubio atentator-samoubica.

>>>1994. – Brazilski automobilski as Ajrton Sena poginuo je na stazi u Imoli, tokom trke za “Gran Pri San Marina”. Titulu prvaka sveta u “Formuli 1” osvajao je 1988, 1990. i 1991. U Brazilu je imao status nacionalnog heroja i njegova pogibija je doživljena kao nacionalna tragedija.

>>>2002. – U Holandiji je zakon o eutanaziji stupio na snagu, godinu dana pošto je parlament izglasao odluku kojom je ta zemlja postala prva u svetu u kojoj je dozvoljeno ubistvo iz milosrdja.

>>>2004. – Na ceremoniji u Briselu svečano su podignute na jarbol zastave 10 novih članica Evropske unije, čime je obeleženo istorijsko širenje EU na istok

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…