infakt__frame.jpgŠljiva je veoma značajna, a uz to najbrojnija voćna vrsta u našoj zemlji. Od ukupnog broja voćnih stabala, šljiva je zastupljena sa preko 50%. U poslednjih nekoliko godina novi zasadi se podižu uglavnom na individualnom sektoru. Posebnu pažnju treba obratiti i na zaštitu zasada jer šljivu napada veliki broj prouzrokovača bolesti i štetočina.

Napadnuta stabla ostaju bez lišća, plodovi zaostaju u porastu, a stabla ponovo listaju i cvetaju što znatno utiče na prinos u narednim godinama. U zaštiti šljive sa pravovremenih 3-4 tretiranja podstižu se visoki prinosi svake godine.

Šljiva je skromna voćna vrsta u pogledu zaštite ali i neophodan minimum prskanja se ne sprovodi, a i ako se izvodi izvodi se nestručno uz pogrešan izbor preparata i momenat prskanja.

Šljiva je drvo iz familije ruža. Većinu sorti čovek koristi u ishrani u vidu voća, a poneke se koriste i zbog drveta. Često se od plodova prave marmelade i džemovi. Velike površine šljivika mogu se videti u Zapadnoj Srbiji i Šumadiji. Statistika kaže da je prosečna produkcija šljiva u Srbiji za period 1991-2001.god. 424,300 tona godišnje, ali na žalost, gajenju šljiva je trenutno opala popularnost u Srbiji.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…