infakt__frame.jpg>>>1521. Portugalskog moreplovca u službi Španije Fernao de Magaljaeša, vođu ekspedicije koja je dokazala da je Zemlja okrugla, ubili su urođenici na filipinskom ostrvu Makatan.

>>>1737.Rođen je engleski istoričar Edvard Gibon, čije je sedmotomno delo “”Opadanje i propast Rimskog carstva””, u kojem je obuhvatio istoriju Rima i Romeje od drugog do 15. veka, jedno od najznačajnijih u svetskoj istoriografiji.

>>>1791.Rođen je američki pronalazač Semjuel Finli Breze Morze, konstruktor aparata koji električnim impulsom prenosi pisane znake na daljinu. Aparat je patentirao 1837. i nazvao ga telegraf.

>>>1820.Rođen je engleski filozof i sociolog Herbert Spenser, koji je nastojao da sistematizuje sve oblasti iskustva na osnovu pojmova razvitka, prilagođavanja i progresa i smatrao da je osnovni zadatak filozofije da otkriva zakone važeće za sve oblasti društvene i prirodne zbilje.

>>>1822.Rođen je američki general i državnik Julisiz Simpson Grant, vrhovni komandant armije Severa u Američkom građanskom ratu.

>>>1830. Južnoamerički revolucionar Simon Bolivar, optužen za diktatorske ambicije, podneo je ostavku na položaj predsednika Kolumbije.

>>>1830. Beograd je dobio ulično osvetljenje – fenjere sa svećama.

>>>1909.Turski parlament pod kontrolom oficira koji su 1908. izveli prevrat nazvan Mladoturska revolucija svrgao je sultana Abdula Hamida II kao glavnog predstavnika feudalizma, kojeg je nasledio Muhamed V.

>>>1915.Umro je ruski kompozitor i pijanista Aleksandar Nikolajevič Skrjabin, preteča ekspresionizma, čije je stvaralaštvo zasnovano na teozofskoj koncepciji sveta.

>>>1937.Umro je italijanski revolucionar i teoretičar marksizma Antonio Gramši, osnivač Komunističke partije Italije 1921.

>>>1941.Atinu su u Drugom svetskom ratu zauzele nemačke trupe posle grčkog otpora koji je trajao 180 dana.

>>>1945.Italijanski partizani su u Drugom svetskom ratu uhvatili fašističkog diktatora Benita Musolinija.

>>>1945.Saveznici su odbacili mirovnu ponudu šefa Š Hajnira Himlera (Heinrić Himmler), insistirajući na bezuslovnoj predaji Nemaca.

>>>1956.Američki bokser teške kategorije italijanskog porekla Roki Marćano (Rocky Marciano) povukao se s ringa kao neporaženi svetski bokserski šampion.

>>>1960.Proglašena je nezavisnost afričke države Togo, bivše francuske kolonije.

>>>1961.Proglašena je nezavisnost Sijera Leonea, bivše britanske kolonije u Africi.

>>>1972.Umro je ganski državnik i publicista Kvame Nkrumah, prvi premijer i predsedik Gane, istaknuti borac protiv kolonijalizma i lider pokreta nesvrstanosti.

>>>1978.U Avganistanu je vojnim udarom oborena vlada Muhameda Dauda, uspostavljena na isti način 1973, kojeg je posle proglašenja zemlje za republiku 1. maja zamenio prvi avganistanski komunistički premijer Nur Mohamed Taraki.

>>>1992.Donet je Ustav Savezne Republike Jugoslavije, na osnovu odluka skupština Srbije i Crne Gore.

>>>1992.Zambijski vojni avion u kojem su bili fudbalski reprezentativci te afričke zemlje pao je u Atlantski okean blizu Gabona i nesreću nije preživeo niko od 30 ljudi u letilici.

>>>1992.Rusija i još 12 bivših sovjetskih republika postale su članice Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

>>>1993.Eritreja je stekla nezavisnost od Etiopije posle tri decenije građanskog rata i referenduma na kojem su Eritrejci glasali za nezavisnost.

>>>1993.Poluzvanični predstavnici Kine i Tajvana, prvi put od 1949, sastali su se u Singapuru.

>>>1997.U Hongkongu je zvanično otvoren najduži viseći drumsko-železnički most u svetu, koji je povezao grad s novim aerodromom.

>>>1999.NATO avioni bombardovali su centar Surdulice usmrtivši najmanje 20 civila, uključujući 12 dece, pri čemu je srušeno ili oštećeno više od 500 kuća. Portparol NATO Džejms Šej (James Shea) pokušao je da obmane javnost pričom o “”jednoj bombi koja je promašila cilj””, ali ga je demantovao izveštač američke TV mreže CNN koji je, na osnovu onog što je video na licu mesta, rekao: “”Nema nikakve sumnje, potpuno sam uveren na osnovu onoga što vidim da je ovde palo više od jedne bombe””. Taj grad na jugu Srbije napadnut je i nešto više od mesec dana kasnije kad je takođe ubijeno najmanje 20 ljudi.

>>>2003.Predsedničke izbore u Paragvaju dobio je kandidat Kolorado partije Nikanor Duarte Frutos, produživši tako najdužu vladavinu u svetu jedne političke stranke.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…